Η Εκκλησία έχει συχνά διαφωνίες με τη σύγχρονη ζωή, τις νέες συνήθειες και τον εκσυγχρονισμό, γι'αυτό και βάζει τα δικά της όρια στο ποίμνιο.
Όσα απασχόλησαν την επικαιρότητα...
Από το βιβλίο της πρώτης Λυκείου ζητήθηκε να κοπεί το κείμενο ενός ινδιάνικου παραδοσιακού παραμυθιούTo παραμύθι μιλά για τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.
Ζητήθηκε επίσης να αφαιρεθούν οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου.
Εκτός ύλης... και η «Συννεφούλα», του Σαββόπουλου
Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας απάντησε: "Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα ("Συννεφούλα") εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60)."
Στο πυρ το εξότερον και το σούπερ χιτ «Umbrella» της Rihanna
Απαγόρευση της γιόγκα
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα να μην κάνει γιόγκα, καθώς «δεν είναι γυμναστική, αλλά θεμελιώδες κεφάλαιο του ινδουισμού, και επομένως δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».
Όχι στην αλατοθεραπεία, ναι στο αλάτι
"Η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές «θεραπείες», οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Όταν ομιλούμε περί αλατοθεραπείας φυσικά δεν εννοούμε την απλή χρήση ενός ευλογημένου προϊόντος που έδωσε ο Θεός. Δεν εννοούμε δηλαδή την απλή πρόσληψη αλατιού στο φαγητό μας, ή τη χρήση αλατόνερου, αλλά μια «ολιστική μέθοδο, η οποία συνιστά εμπειρία αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος», σύμφωνα με τους ίδιους τους υποστηρικτές της" σύμφωνα με την Μητρόπολη Γλυφάδας.
Όχι στολισμοί!
Ο μητροπολίτης Χαλκίδος απαγόρευσε τους στολισμούς στις Βαπτίσεις. Σύμφωνα με το dogma.gr, εξέδωσε αυστηρή εγκύκλιο με την οποία ο μητροπολίτης απαγόρευσε κάθε στολισμό στους ναούς, καθώς "το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι" και η χαρά του γεγονότος "δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας (τον Ι. Ναό μας) σε παιδική χαρά".
Στη Φθιώτιδα, αντίστοιχη εντολή. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Φθιώτδας, οι υπέρμετροι στολισμοί δίνουν αφορμές για δυσμενή σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας, καθώς οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία των πελατών τους.
"Φωτιζόμενες γλάστρες με δεκάδες μέτρα κορδέλες και τούλια, αψίδες με ψεύτικα άνθη, παιδικά παιχνίδια με διάφορα φουσκωτά, μάγισσες με πρόσωπα του παραμυθόκοσμου και άλλα πολλά συνθέτουν τη διακόσμηση μερικών Μυστηρίων, η οποία και κόστος μεγάλο έχει, μάλιστα προκλητικό για την εποχή της οικονομικής στενότητος και κτυπητή ασέβεια".
Όχι Eurovision το Μ.Σάββατο
1986 και η Eurovision πέφτει το Μεγάλο Σάββατο! Η ΕΡΤ βρέθηκε σε δίλημμα. Πρότεινε στην EBU να... αλλάξει μέρα το διαγωνισμο (!) ή να την παίξει live μέχρι την...Ανάσταση και έπειτα μαγνητοσκοπημένη!
Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ απείλησε με αφορισμό την Πωλίνα που θα πήγαινε να εκπροσωπήσει τη χώρα με το "Wagon Lit". Οι προτάσεις απορρίφθηκαν καθώς ήταν απαραίτητη η ζωντανή μετάδοση, τουλάχιστον για τα μέλη της επιτροπής και επίσης η EBU ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν γινόταν να μεταφερθεί η ημερομηνία.
Έτσι η Ελλάδα δεν πήγε στο διαγωνισμό και η ΕΡΤ μετέδωσε την Ανάσταση του Κυρίου.
Πρόβλημα με τα πανηγύρια
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου απαγόρευσε τα πανηγύρια σε πλατεία του χωριού Βραχάτι, κάτι που ξεσήκωσε τους κατοίκους.
Ακύρωσε διαφημιστικό στα Μετέωρα
Σύμφωνα με το Έθνος, ένα 5λεπτο βίντεο με φόντο το μαγευτικό τοπίο των Μετεώρων, το οποίο είχε προγραμματίσει να γυρίσει γνωστή εταιρεία ενεργειακών ποτών, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από το ΚΑΣ και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, δεν μπόρεσε να γυριστεί επειδή αντέδρασαν ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και οι ηγούμενοι δύο μονών.
Αγρυπνία για το Pride
Aγρυπνία τελέστηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να "αντιμετωπιστεί ποιμαντικά και αποτρεπτικά, η δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων". "Η αγρυπνία γίνεται όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Έχει την έκφραση μιας προσευχής προκειμένου να δηλώσει η εκκλησία ότι ο μόνος τρόπος που υπάρχει προκειμένου να θεωρηθεί ένα ζήτημα όπως αυτό που έχει ανακύψει είναι η διαδικασία αυτή. Να προσευχόμαστε στο Θεό. Τα ήθη και τα έθιμα να γίνονται πάντα με προσευχή χωρίς καμιά έννοια ή ενεργεία βίας ή οποιαδήποτε αντίδραση με σκοπό να θυμώνουν οι άνθρωποι και να οδηγούνται σε συμπεριφορές αλλότριες", τόνισε με αφορμή την αγρυπνία, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, π. Στέφανος.
Τις καφετέριες
Σε δικαστική διαμάχη έχει εξελιχθεί η δημιουργία café στην περιοχή της Αχειροποίητου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι έντονες διαμαρτυρίες του πατέρα Ιωσήφ αλλά και οι παραινέσεις του με ποικίλους τρόπους να μη λειτουργήσει το καφέ, έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς όπως αναφέρει το Thessnews.
Οι έντονες ενστάσεις του ιερέα του ναού φαίνονται τροχοπέδη στο επιχειρηματικό βήμα πέντε νέων παιδιών που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή με τη δημιουργία ενός καφέ – γκαλερί σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Αχειροποιήτου 4 (με Μακρυγιάννη).