Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον Ελληνισμό της Τραπεζούντας - Αποκαλύφθηκε μωσαϊκό 1600 ετών

Μωσαϊκό 100 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση από θαύμα, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο δάπεδο του ιστορικού ναού Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στο Ορταχισάρ της Τραπεζούντας. 

Ο ναός είχε μετατραπεί σε τέμενος από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1461.

Το μωσαϊκό, όπως και άλλες αγιογραφίες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του ναού από τη Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων). 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βακουφίων Τραπεζούντας, Ορχάν Καχβετζί, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν ναό τουλάχιστον 1.600 ετών, που χρονολογείται από το 370 μ.Χ.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα έργα καθυστερούσαν, «γιατί συναντούσαμε συνέχεια εκπλήξεις. Κάτω από τους σοβάδες ανακαλύφθηκαν παράθυρα που είχαν κλειστεί, φρέσκα (αγιογραφίες) και αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό κάτω από το δάπεδο».

«Τώρα φτιάχνουμε γυάλινο δάπεδο πάνω σε ανοξείδωτο σκελετό που θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βλέπουν το ψηφιδωτό, ενώ θα περπατάνε πάνω του κι αυτό θα είναι προστατευμένο κάτω από το γυαλί» πρόσθεσε.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο ναός, που λειτουργεί ως τέμενος, κάποιες μέρες θα είναι επισκέψιμος και για τους τουρίστες.

Tags
Back to top button