Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι θανατηφόρες επιδημίες που έπληξαν τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα!

Από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους από επιδημίες, ιούς και θανατηφόρες ασθένειες.

Αυτές που ακολουθούν ήταν και οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν μείνει στην ιστορία.

Πανούκλα (430- 427 π.Χ.)

Ήταν μία από τις πρώτες επιδημίες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και είχε επίκεντρο την Αθήνα. Μέσα σε περίοδο 3 ετών έχασαν τη ζωή τους το 1/4 με 1/3 του πληθυσμού.

Η πανούκλα του Ιουστινιανού (541-542)

Πιστεύεται ότι προήλθε από την Κίνα, εξαπλώθηκε στην Αφρική και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μαύρη πανώλη (1346-1353)

Έχει μείνει στην ιστορία και ως «Μαύρος Θάνατος» και έπληξε την Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα. Η πανδημία προκλήθηκε πιθανώς από ένα βακτήριο που ενδημούσε σε πληθυσμούς της κεντρικής Ασίας πριν από περίπου 2600 χρόνια. Η δημοφιλέστερη θεωρία για την έναρξή της είναι ότι προήλθε από τις στέππες της Μογγολίας. Εκτιμάται ότι λόγω της μαύρης πανώλης περίπου 20 με 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης τότε.

Πρώτη πανδημία χολέρας (1817-1824)

Καθώς ο βρετανικός στρατός βρισκόταν στην Ινδία, η χολέρα που εξαπλωνόταν στην Ασία κατάφερε να περάσει και στη Μεσόγειο και την ανατολική Αφρική. Αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε 125.000, μέσα σε έναν χρόνο.

Τρίτη πανδημία χολέρας (1852-1860)

Αν και θεωρείται μία από τις χειρότερες πανδημίες χολέρας (από τις 7 συνολικά που έχει βιώσει μέχρι τώρα η ανθρωπότητα), είχε και κάποια θετικά. Τα καλά νέα ήταν ότι ο Βρετανός γιατρός John Snow ανακάλυψε ότι το μολυσμένο νερό ήταν αυτό που εξάπλωνε την χολέρα, αλλά τα κακά νεά ήταν ότι 4 ακόμα πανδημίες χολέρας ξέσπασαν μετά από αυτή.

Ρωσική γρίπη

Η συγκεκριμένη πανδημία είναι σημαντική , όχι μόνο για τον αριθμό των θυμάτων της, αλλά και επειδή ήταν η πρώτη που επηρέασε τον “μοντέρνο” κόσμο και έκανε τον γύρο της υφηλίου μέσα σε μόνο 4 μήνες.

Μετά το πέρας του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της κινητικότητας του στρατού, αλλά και την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα ταξίδια, ακολούθησε η πανδημία της γρίπης που σκότωσε όσους περίπου ανθρώπους σκότωσε και ο ίδιος ο πόλεμος. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται στα 30 με 50 εκατομμύρια.

AIDS/HIV (1960 μέχρι σήμερα)

Αν και τα πρώτα περιστατικά υπήρχαν πριν τη δεκαετία του '60 και του '70, η έξαρση του ιού ξεκίνησε τότε και είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές ασθένειες που πλήττουν τον μοντέρνο κόσμο. Μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 36 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

Tags
Back to top button