Υπάρχουν προσκυνήματα αναμφισβήτητα με μεγάλη αίγλη, στα οποία προστρέχουν οι πιστοί από την ευλάβειά τους και την αγάπη τους προς τους αγίους της πίστεώς μας και προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ένα τέτοιο ιερό Θεομητορικό καθίδρυμα είναι και ο πανίερος Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, της και Ζωοδόχου Πηγής, λίγο έξω από το ιστορικό χωριό του Κραννώνος, όπου το 1867 βρέθηκε στον τόπο αυτό, θαυματουργικά, καταμεσής του κάμπου, η ιερά εικόνα της Παναγίας του Κραννώνα, που είναι ενθρονισμένη σήμερα στον ναό.
Ο βυζαντινού τύπου Ιερός Ναός της Παναγίας του Κραννώνα κτίστηκε το 1895 στη θέση ενός μικρού ναΐσκου, που έφτιαξαν οι κάτοικοι του χωριού μετά την θαυμαστή εύρεση της εικόνας της Παναγίας το 1867. Στο μέρος αυτό, 3 χλμ. από το χωριό, κάποιοι κάτοικοι έβλεπαν τότε ένα φως, χωρίς να καταλαβαίνουν τι είναι. Μετά και το όνειρο ενός ευσεβούς χωριανού, όπου του υποδεικνυόταν το ακριβές μέρος, οι κάτοικοι σκάβοντας στις 27 Ιανουαρίου του 1867, βρήκαν στο αγροτικό έδαφος την εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή, καθώς δίπλα στο εικόνισμα ανέβλυσε από το έδαφος άφθονο νερό-αγίασμα. Από τότε η Παναγία του Κραννώνα αποτελεί η προστάτης όχι μόνο του χωριού, αλλά και της ευρύτερης αγροτικής περιοχής.
Ο ναός πανηγυρίζει και στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή της Διακαινησίμου) αλλά κυρίως στις 27 Ιανουαρίου, στην επέτειο της εύρεσης της ιεράς εικόνας.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κραννώνα βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή έξω από τον Κραννώνα. Το χωριό απέχει περίπου 15 χλμ. από τη Λάρισα και βρίσκεται στον δρόμο προς Καρδίτσα, αριστερά πριν φθάσουμε στο Μαυροβούνι. Η Εκκλησία της Παναγίας υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και την ευθύνη έχει η ενορία του Αγίου Αθανασίου Κραννώνος, όπου και ανήκει.
Πηγή: