Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Ο «Αττίλας» θέλει να σφραγίσει την εισβολή: Ερντογάν και Τατάρ μιλάνε για δύο κράτη - «Ανοιχτοί σε νέες ιδέες» στον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, παρουσιάζονται ανοικτά στο ενδεχόμενο συζήτησης... νέων ιδεών στο Κυπριακό και που πλέον είναι το άνοιγμα της συζήτησης για δύο κράτη όπως Τουρκία και Κατεχόμενα έχουν ήδη αναφέρει.

Έτσι ερχόμαστε πλέον μετά από πολιτικές "εφησυχασμού" 46 χρόνων η Άγκυρα να επιχειρεί την επικύρωση της κατοχής του Αττιλα και τον ΟΗΕ να μην το "κόβει" αλλά να μιλά για συζητήσεις σε νέες ιδέες. 

Ο κυπριακός ελληνισμός είναι μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο αντίστοιχο του σχεδίου Ανάν που αν έστω και ξεκινήσει να βρίσκεται στο τραπέζι θα οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως αναφέρει το, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την κάθοδο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κινήσεων, μέσα από ασκήσεις επί χάρτου στη βάση και των νέων δεδομένων, όπως η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ, στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.

Ήδη η κ. Λουτ, πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές με διάφορους εμπλεκόμενους, ενόψει της επίσκεψης της στο νησί, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. 

Η προσέγγιση του Διεθνούς Οργανισμού είναι πως από τη στιγμή κατά την οποία, μια από τις δύο πλευρές θέτει άλλα ζητήματα, άλλες ιδέες,  σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης, δεν μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να μην συζητήσουν.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η προσέγγιση; Διπλωματικές πηγές παραπέμπουν σε μια λογική «όλα στο τραπέζι», με ό,τι αυτό σημαίνει από τη στιγμή κατά την οποία η τουρκική πλευρά επιμένει πλέον σε λύση δύο κρατών.  

Η στάση αυτή, πάντως, των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργεί ερωτηματικά και θα φανούν στην πράξη οι προθέσεις τους. Σημειώνεται συναφώς ότι οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα είναι καθορισμένοι και δεν περιλαμβάνουν ως επιλογή τα δύο κράτη.

Για να υπάρξει αλλαγή των όρων εντολής, θα πρέπει να απευθυνθεί ο Γ.Γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως κύκλοι του Διεθνούς Οργανισμού υποστηρίζουν πως στο παρελθόν είχε εκφρασθεί και από την ελληνοκυπριακή πλευρά η θέση πως μπορούν να συζητηθούν κι άλλες ιδέες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, του έχει αναφέρει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει λύση δύο κρατών. Ισχυρίσθηκε πως αυτή η συζήτηση έγινε σε δύο περιπτώσεις, στο Κραν Μοντανά και στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ φαίνεται πως  αυτό το σενάριο δεν έχει συζητηθεί, παρά τα όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζεται πως δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής από μέρους της μιας συμφωνίας για δύο κράτη στην Κύπρο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τούτο το έχει καταστήσει σαφές ο Ύπατος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ,  στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. 

Στην εξίσωση των εξελίξεων, κυρίως του παρασκηνίου, βρίσκονται και οι Εγγλέζοι. Ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, επανέλαβε πολλές φορές την τελευταία περίοδο ότι μπορούν να συζητηθούν εναλλακτικές μορφές λύσης από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η προσέγγιση των Βρετανών είναι πως μεταξύ των δύο κρατών και της χαλαρής- αποκεντρωμένης- ομοσπονδίας, που προβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορεί να εξευρεθεί μια ενδιάμεση πορεία. Αυτή της πολύ χαλαρής, αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που θα κινείται πιο κοντά στη συνομοσπονδία.

Με βάση τη γνωστή θεωρία της εποικοδομητικής ασάφειας, που είναι βρετανικής εφεύρεσης, οι Ελληνοκύπριοι θα υποστηρίζουν ότι είναι (χαλαρή) ομοσπονδία και οι Τούρκοι πως είναι συνομοσπονδιακό μοντέλο. Επί της ουσίας θα είναι συνομοσπονδία.

Οι Βρετανοί θεωρούν πως αυτή η πατέντα διευκολύνει και την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να ανάψει το πράσινο φως στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να συγκαλέσει την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Τατάρ, δεν υπήρχαν αναφορές στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, στο πλαίσιο Γκουτέρες ή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αυτό, ενδεχομένως να θεωρείται πρόκριμα για τους χειρισμούς της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ξεπεράσει τις τουρκικές ενστάσεις. Το γεγονός ότι δεν δεχόταν τίποτε ο Τατάρ να περιληφθεί στο ανακοινωθέν αυτό δεν σημαίνει τίποτε.

Tags
Back to top button