Την τελευταία της πνοή άφησε στο Νοσοκομείο Λάρνακας η 33χρονη Φιλιώ Μπαλάφα-Λέκκα, η οποία είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού περίπου είκοσι ημέρες πριν πεθάνει.
Τα όσα κατέθεσε ο σύζυγός της στην Αστυνομία δημιουργούν πολλά ερωτήματα, με τον ίδιο να καταγγέλλει ιατρική αμέλεια.
Η κοπέλα φέρεται να μεταφέρθηκε δύο φορές στο ΤΑΕΠ Λάρνακας, με τη δεύτερη, που ήταν και η μέρα που πέθανε, να αναγκάζεται, σύμφωνα με την καταγγελία, να περιμένει για περισσότερες από δύο ώρες έξω από το νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστεί.
Ο σύζυγος της 33χρονης, που ήταν μητέρα δύο παιδιών 3 και 6 χρονών, έδωσε τη Δευτέρα κατάθεση στην Αστυνομία.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας, Ανδριάνα Κλαΐδη, η οποία μίλησε στο philenews, η κοπέλα είχε ιστορικό θρομβοφιλίας και είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19, περίπου είκοσι ημέρες πριν τον θάνατό της. «Πριν τον εμβολιασμό της, είχε αναφέρει το ιατρικό ιστορικό της».
Μετά από λίγες ημέρες, μαύρισε το δάκτυλό της και πήγε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου της έδωσαν panadol και την έδιωξαν. Στη συνέχεια, παρουσίασε συμπτώματα κορωνοϊού, πήγε σε έναν ιδιώτη γιατρό της περιοχής, ο οποίος της είπε ότι ενδεχομένως να έχει κορωνοϊό και της ζήτησε να είναι σε επαφή.
Η κοπέλα, συνέχισε να μην νιώθει καλά και η κατάσταση της επιδεινώθηκε την περασμένη Τρίτη. Ο σύζυγός της, όπως ανέφερε η κ. Κλαΐδη «έβαλε τα μωρά του στο αυτοκίνητο και τη μετέφερε στις 8 το πρωί στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Τους ενημέρωσε στο ΤΑΕΠ για την κατάστασή της, τους είπε ότι υποφέρει από πόνους στο σώμα και την άφησαν έξω από το νοσοκομείο για δυόμισι ώρες. Μετά του έδωσαν αναπηρικό καροτσάκι, άφησε τα μωρά του στο αυτοκίνητο και τη μετέφερε ο ίδιος, από άλλη είσοδο του νοσοκομείου.
Της έκαναν εξετάσεις, του ανέφεραν ότι το MRI έδειξε θρομβώσεις στην κοιλιακή χώρα και ότι έπρεπε να την πάρουν στη ΜΕΘ για να τη διασωληνώσουν. Μετά τον κάλεσαν να τη δει επειδή δεν ήταν καλά και το απόγευμα του ανακοίνωσαν ότι πέθανε».
Σημειώνεται ότι η 33χρονη Φιλιώ, καταγόταν από την Ελλάδα και είχε μετακομίσει πριν από λίγους μήνες με την οικογένειά της στην Κύπρο, επειδή ο σύζυγός της βρήκε δουλειά.
Νέα νεκροτομή επί της σορού της
Στη σορό της 33χρονης διενεργήθηκε την Τετάρτη νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Ορθόδοξο Ορθοδόξου και λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της, που παραμένουν άγνωστα.
Προκειμένου να είναι παρόν στη μεταθανάτια εξέταση και ο ιατροδικαστής της οικογένειας, Πανίκος Σταυριανός, η οικογένεια υπέβαλε χθες αίτημα για νέα νεκροτομή επί της σορού της. Μετά από αυτή την εξέλιξη, εξασφαλίστηκε διάταγμα από τον θανατικό ανακριτή, για τη διενέργεια νέας μεταθανάτιας εξέτασης, σε ημερομηνία που θα οριστεί σήμερα.
Επιπρόσθετα η οικογένεια ζήτησε τον διορισμό ιατρικού λειτουργού για να εξακριβώσει τις συνθήκες νοσηλείας της 33χρονης και για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα από τους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου Λάρνακας.
Η Αστυνομία έχει εν τω μεταξύ στην κατοχή της τον ιατρικό φάκελο της άτυχης κοπέλας και τις επόμενες ημέρες θα καλέσει για κατάθεση τόσο τον ιδιώτη γιατρό που την εξέτασε, όσο και ιατρούς από το Νοσοκομείο Λάρνακας.
Το θέμα έφτασε στο υπουργείο Υγείας
Παράλληλη έρευνα θα διενεργήσει εξάλλου το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έδωσε οδηγίες στη Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη, να ερευνήσει την υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου της 33χρονης. «Μίλησα με την οικογένεια και τους ζήτησα να έρθουν την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, για να καταγράψουμε όσα έχουν να πουν».
Επιπρόσθετα, για τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις ζητήθηκε η συμβολή του Κύπριου ιατροδικαστή στη Βρετανία, Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσταλεί κίτρινος φάκελος στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, για να εξεταστεί κατά πόσον ο θάνατός της συνδέεται με τον εμβολιασμό της.
Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ, αναφέρει πως από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα, δεν θα γίνει τοποθέτηση για να μην υπάρξει παρέμβαση στο έργο της Αστυνομίας.