Mετά τις «γκρίζες» σχέσεις Αθήνας και Μόσχας των τελευταίων ετών, σε κρίση εισέρχονται και οι σχέσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την αναγνώριση από την τελευταία της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, σχολίασε με έντονο τρόπο την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος
«Παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να “ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας”.
Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας», δήλωσε ο Μπαλασόφ στο Sputnik.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι «Αντίθετα με την Εκκλησία της Ελλάδος, η δικαιοδοσία της οποίας δεν καλύπτει καν ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια πολυεθνική εκκλησία και δεν περιορίζεται από πιστούς που ζουν στη Ρωσία. Ειδικότερα, δεκάδες εκατομμύρια μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πολίτες της Ουκρανίας. Και δεν ζήτησαν καμία αυτοκεφαλία», υπογράμμισε ο Μπαλασόφ.
Νωρίτερα, σήμερα, Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο της Μόσχας να έχει μιλήσει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και για καταστροφικές συνέπειες εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι μία ακόμα εξέλιξη που κάνει ακόμα πιο σκούρα την «γκρίζα εικόνα» των ελληνορωσικών σχέσεων, που επιδεινώνονται διαρκώς, ειδικά από πέρσι το καλοκαίρι όταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Κοτζιάς, μετά την υπογραφή των Πρεσπών, προχώρησε σε απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων ή πρώην αξιωματούχων που αν και υποστηρίχθηκε από το ΥΠΕΞ ότι «υπονόμευαν την συμφωνία των Πρεσπών», τελικά αποδείχθηκαν στοχευμένες για να «καθαρίσει» από την όποια ρωσική επιρροή η περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Και φυσικά, όταν μιλάμε για «Πατριαρχείο Μόσχας» είναι σα να μιλάμε για το Κρεμλίνο.
Ποτέ, κάποια ανακοίνωση του Πατριαρχείου, δεν εκδίδεται χωρίς την πρότερη έγκριση του Κρεμλίνου. Και η προσωπική φρουρά του Πατριάρχη είναι τμήμα της προσωπικής ασφάλειας του Β.Πούτιν...