Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Μυρίζει μπαρούτι η Iεραρχία: Ένταση για την ανάδειξη τριών μητροπολιτών

Ένα ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο με υπόγειες επαφές και συζητήσεις όχι τόσο για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, μιας και η Ιεραρχία είναι, ως φαίνεται, κατηγορηματικά αντίθετη, όσο για τις κάλπες που θα «στηθούν» για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών Γλυφάδας, Σισανίου & Σιατίστης και Περιστερίου, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Οι εκλογές και η πρόσφατη παρέμβαση του Μεσσηνίας, Χρυσόστομου, για τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του «τσάρου» των οικονομικών της Εκκλησίας, επισκόπου Σαλώνων, Αντωνίου, για τη Μητρόπολη Γλυφάδας προκαλούν «εκρήξεις» στους κόλπους της Ιεραρχίας, που από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως στη Μονή Πετράκη.

Πρόκειται για μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, μιας και, όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ιεράρχης, «τα περιθώρια έχουν στενέψει και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις “κόκκινες” γραμμές που έχουμε οριοθετήσει όσον αφορά πρωτίστως στη μισθοδοσία του κλήρου…».

Οι κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών θα στηθούν στη Μονή Πετράκη την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» έχουν πάρει «φωτιά» μέρες πριν. Μάλιστα, στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί δύο στρατόπεδα, τα οποία προβλέπεται να δώσουν ιστορική «μάχη» για το ποιο θα υπερισχύσει.

Στο πρώτο ανήκουν οι λεγόμενοι «ιερωνυμικοί» και στο δεύτερο οι «αντιπολιτευόμενοι» μητροπολίτες, εκ των οποίων κάποιοι εμφανίζονται ως δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου αμφισβητώντας ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο.

Γλυφάδα

Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του γενικού διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), επισκόπου Σαλώνων, Αντωνίου Αβραμιώτη, για τη Μητρόπολη Γλυφάδας. Και, όπως λέγεται, «όχι τυχαία».

Ο Αρχιεπίσκοπος βλέπει στο πρόσωπό του κ. Αντωνίου έναν έμπειρο και ικανό άνθρωπο που μπορεί να διαχειριστεί σημαντικές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα χρυσά «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, τα οποία, σημειώνεται, η Εκκλησία ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει.

Από την άλλη πλευρά, μια ομάδα ιεραρχών αλλά και παράγοντες της περιοχής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθούν τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Γλυφάδας, Αλέξιο Ψωίνο, εκτιμώντας ότι συγκεντρώνει τα ποιμαντικά χαρακτηριστικά και θα αφιερωθεί στην πνευματική του αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Ομως, το αποτέλεσμα της κάλπης πιθανότατα να επηρεάσει τους συσχετισμούς στην Ιεραρχία.

Αναβρασμός έχει προκληθεί και μετά τη θέση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την υποψηφιότητα του επισκόπου Σαλώνων, κάνοντας λόγο για νομικά κενά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ακυρότητα εκλογής.

Ο κ. Χρυσόστομος, ένας από τους ιεράρχες που αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού για τη μισθοδοσία των ιερέων, αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές του ίδιου του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος λέγεται ότι εξακολουθεί και δέχεται αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς του.

«Οι υπό την ισχύ του νέου Καταστατικού Χάρτη τιτουλάριοι επίσκοποι και μητροπολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος;» διερωτάται ο Μεσσηνίας.

Και τονίζει: «Κατά το “πνεύμα αλλά και το γράμμα” της διατάξεως του άρθρου 25 πργφ. 2 του Καταστατικού Χάρτη, η απάντηση είναι αρνητική…».

Πάντως, έντονα αντέδρασε και ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Συμεών, ο οποίος με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο εξέφραζε την απορία του για το ποιος όρισε τοποτηρητή στη Μητρόπολη Γλυφάδας τον Αρχιεπίσκοπο, τονίζοντας ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν συνορεύει με τη χηρεύουσα Μητρόπολη.

Περιστέρι και Σιάτιστα

Πιο ξεκάθαρη, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις, είναι η εικόνα για τη Μητρόπολη Περιστερίου, που παραμένει κενή μετά την παραίτηση για λόγους υγείας του κ. Χρυσόστομου.

«Φαβορί» θεωρείται ο 65χρονος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Μεθώνης, Κλήμης Κοτσομύτης. Στη θέση αυτή βρίσκεται από το 2014, γνωρίζει «πρόσωπα και καταστάσεις», ενώ χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου.

Οσο για τη Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης, που έμεινε «ορφανή» μετά την εκδημία του ποιμενάρχη της, Παύλου, ένα από τα ονόματα που ακούγονται ότι θα ριχτούν στη μάχη του τριπρόσωπου είναι του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Καστορίας, αρχιμανδρίτη, Αθανασίου Γιαννουσά. Είναι στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Καστορίας, Σεραφείμ, ο οποίος έχει οριστεί και τοποτηρητής της Μητρόπολης Σισανίου.

Εντάσεις και ξεσπάσματα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κατά τη συζήτηση (την προσεχή Τρίτη) στην Ιεραρχία του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του κλήρου.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετοί ιεράρχες ετοιμάζονται να μιλήσουν «έξω από τα δόντια» και να σταθούν ιδιαίτερα στους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δηλώνει «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε».

Η κυβέρνηση προτείνει την παραμονή των ιερέων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ταυτόχρονα τη δημιουργία Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι μητροπολίτες επιμένουν στο «όχι», στηρίζουν με κάθε τρόπο τους ιερείς και τη γραμμή αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Άλλωστε, από τη στάση που θα κρατήσει το σώμα της Ιεραρχίας θα εξαρτηθεί και το μέλλον στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ως γνωστόν, το Φανάρι έχει εκφραστεί κατά των αλλαγών στο μισθολογικό καθεστώς του κλήρου και αυτό αναμένει από την Ελλαδική Εκκλησία να πράξει και επίσημα.

Στην ατζέντα των θεμάτων δεν περιλαμβάνεται το ουκρανικό ζήτημα. Η καθυστέρηση από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Φανάρι.
 

Tags
Back to top button