Οι Λειψοί γίνονται το πρώτο νησί στην Ελλάδα όπου δεν πρόκειται να βρείτε στο εξής πλαστικά μιας χρήσης.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, τόσο στην Ελλάδα, όσο όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και το οικολογικό αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Το μικρό νησάκι των Λειψών είναι εκείνο που τίθεται επικεφαλής της πρωτοπορίας για την κατάργηση των πλαστικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Φώτη Μάγγο, δημοτική αρχή και επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση πλαστικών στους Λειψούς.
Οι Λειψοί και η πρωτοπορία της ανακύκλωσης
«Το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων το έχουμε πάρει πάρα πολύ ζεστά. Εχουμε κάνει σοβαρή πολιτική στα σκουπίδια, στη συλλογή και στη διάθεσή τους» διατείνεται ο δήμαρχος των Λειψών που όπως λέει, το νησί του, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας, σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο.
«Ανακυκλώνουμε, 70 κιλά, ανά κάτοικο το χρόνο. Μια πενταμελής οικογένεια, ανακυκλώνει 350 κιλά στερεά απόβλητα τα χρόνια» σημειώνει ο κ. Μάγγος χαρακτηριστικά.
Τα πλαστικά μιας χρήσης στις παραλίες των Λειψών
Αποτελεί γενική διαπίστωση πως τα πλαστικά μιας χρήσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα. Εκτός του γεγονότος πως δεν καταστρέφονται, διαλύονται σε μικρά κομμάτια που απειλούν την υδρόβια ζωή και όχι μόνο. Πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως σωματίδια πλαστικού εντοπίζονται ως και στις Αλπεις, μέσα στο χιόνι που καλύπτει τις βουνοπλαγιές.
«Διαπιστώσαμε πως τα πλαστικά μιας χρήσης, τα καλαμάκια, τα ποτήρια του καφέ κτλ κατακερματίζονται σε μικρά κομμάτια και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους» σημειώνει ο δήμαρχος από τους Λειψούς σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο One Channel.
Καλαμάκια από χαρτί και καλαμπόκι στους Λειψούς
Ετσι, ο δήμαρχος συνάντησε τους επιχειρηματίες του νησιού και αφού τους εξέθεσε το πρόβλημα, έλαβε την διαβεβαίωση για αλλαγή νοοτροπίας. «Ανταποκρίθηκαν όλοι, έχουν φέρει καλαμάκια, άλλοι από χαρτί, άλλοι από καλαμπόκι» δηλώνει και προσθέτει πως αναζητούνται ακόμη περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι.
Εχει ένα κόστος παραπάνω, παραδέχεται ο δήμαρχος Λειψών που προσθέτει όμως πως το οικολογικό κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο. Οπως λέει ο κ. Μάγγος, η προσπάθεια στους Λειψούς αναγνωρίζεται και από τους τουρίστες.