Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τα νέα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ.
Στο ζήτημα έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin» επέλεξε να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Επανέλαβε δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλύσει εκ νέου τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του «Mr Bitcoin».
«Αυτό, όμως, δεν συνέβη» έσπευσε να συμπληρώσει ο Λαβρόφ.
Όσον αφορά την ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για μία «ύπουλη απόφαση»
«Υπάρχουν τρία αιτήματα. Το γαλλικό, το αμερικανικό και το ρωσικό. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ. Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν την έκδοση χωρίς να μας ενημερώσουν».
«Από τη στιγμή που η Γαλλία, απ’ ό,τι έχω ακούσει, ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε».
Αποκάλυψε δε, ότι ο Βίνικ προχώρησε σε νέα απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο Αλεξάνδρου Τσιάρα, ο «Mr Bitcoin» θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.
Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται , το οποίο υποβλήθηκε την Παρασκευή από τον συνήγορο υπεράσπισης, Τιμοφέι Μουσάτοφ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας για 88 ημέρες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Προ λίγων ημερών, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος χωρίς δίκη – και κατ’ επέκταση καταδίκη – για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα.