Τη δική τους Πρωτοχρονιά γιόρτασαν οι Κινέζοι το Σάββατο, για τους οποίους τελειώνει το έτος της μαϊμούς της φωτιάς και ξεκινάει εκείνο του πύρινου πετεινού.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια αυτού (1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005) χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία, υπευθυνότητα στη δουλειά και αίσθηση του χρόνου, ωστόσο κατά τη διάρκεια του έτους που γιορτάζουν θεωρείται ότι δεν είναι ιδιαίτερα τυχεροί.
Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, που κάθε χρόνο πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία (από τέλη Γενάρη μέχρι μέσα Φλεβάρη, καθώς δεν ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο) οι Κινέζοι φορούν καινούργια ρούχα και καθαρίζουν και στολίζουν τα σπίτια τους, για να συμβολίσουν το νέο ξεκίνημα και τις ελπίδες του καινούργιου χρόνου. Μάλιστα, το τυχερό τους χρώμα είναι το κόκκινο, που φανερώνει την αισιοδοξία αλλά και την εορταστική διάθεση, ενώ η πρωτοχρονιά αποτελεί αφορμή για το μάζεμα της οικογένειας γύρω από το τραπέζι.
Κατά τις παραδοσιακές εορτές, οι οποίες διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και αποτελούν τη μεγαλύτερη διακοπή του κινεζικού ημερολογίου, πραγματοποιούνται χοροί από δράκους και λιοντάρια, οι οποίοι πιστεύεται πως ξορκίζουν τα κακά πνεύματα.
Το Κινέζικο Ωροσκόπιο
Τα ζώδια στο κινεζικό ωροσκόπιο είναι 12 και έχουν όλα ονόματα ζώων. Δεν έχουν σχέση με τα άστρα, με τον μύθο να εξηγεί πως επιλέχθηκαν. Σύμφωνα με αυτόν, όταν ο Βούδας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη γήινη του μορφή, κάλεσε όλα τα ζώα να τον αποχαιρετίσουν. Ωστόσο, μόνο 12 εμφανίστηκαν. Ο Βούδας τα τοποθέτησε με τη σειρά που έφτασαν και κάπως έτσι λέγεται πως δημιουργήθηκε ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος. Αυτός περιλαμβάνει τον Ποντικό, τον Βούβαλο, την Τίγρη, τον Λαγό, τον Δράκοντα, το Φίδι, το Άλογο, την Κατσίκα, τον Πίθηκο, τον Πετεινό, τον Σκύλο και τον Χοίρο.
Λέγεται πως οι πετεινοί είναι τα ζώα που συμβολίζουν το κίνητρο στο κινεζικό ζωδιακό κύκλο, ενώ έχουν την σταδιοδρομία προτεραιότητα. Είναι εργατικοί και σε θέση να ασχοληθούν με αρκετές δουλειές λόγω των πολλών ταλέντων τους.