«Κυβερνητικές ευθύνες» βλέπει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης πίσω από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Τα στοιχεία της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, έτους 2016, δυστυχώς αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης - από την Κυβέρνηση - ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρει ο κ. Βρούτσης.
Όπως σημειώνει, επικαλούμενος τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 17,5 δισ. ευρώ σήμερα, παρουσιάζοντας «μια αύξηση της τάξεως του 60% ή 6,6 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
«Η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης έχει εξαντλήσει τόσο την φοροδοτική, όσο και την εισφοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Και να σκεφτεί κανείς, ότι όλα αυτά συντελούνται, πριν ακόμη εφαρμοστούν οι εξοντωτικές εισφορές, σε επιχειρήσεις, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες» παρατηρεί ο βουλευτής της Ν.Δ..
«Αποκαλυπτικά», σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, είναι επίσης «τα “ευρήματα” της έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απωλεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ», από τα οποία προκύπτει ότι «από τους 75.958 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν. 4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 40.142 με οφειλές ύψους 1,86 δις ευρώ απεντάχθηκαν».
«Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση ήταν διαφορετικές.
Στη συνέχεια, αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν και τελικά να απωλέσουν τη ρύθμιση» σημειώνει ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι «η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία».