Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Γ. Παπακωνσταντίνου: Είναι πιθανό τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, υποστηρίζει πως θα χρειαστεί η Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς το χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

«Προοπτική τέταρτου μνημονίου υπάρχει, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμπερίληψης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Econimcs.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θεωρεί την ελάφρυνση ως το Άγιο Δισκοπότηρο. «Μπορείς να ξεφορτωθείς όλο το χρέος, αν όμως δεν έχεις διορθώσει τους θεσμούς και δεν έχεις κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα καταλήξεις και πάλι στο ίδιο σημείο», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, μέρος του προβλήματος είναι πως πολλοί Έλληνες βρίσκονται σε άρνηση για την αιτία του προβλήματος. «Αν ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως κάποιες σκοτεινές δυνάμεις συνωμότησαν εναντίον μας για να μας κλέψουν την εθνική κληρονομία –άποψη που δυστυχώς υπερισχύει- τότε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις αν κατηγορούν τις εξωτερικές δυνάμεις ότι τις αναγκάζουν να λάβουν μέτρα.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ψήφισε ένα λαϊκιστικό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τα κεντρώα κόμματα της χώρας θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε εκτενείς αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την οποία υπηρέτησε αναφορικά με τον χειρισμό των δημοσιονομικών μεγεθών και την έλευση του πρώτου μνημονίου.

Αναφέρθηκε αρχικά στη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου: «Εάν γνωρίζαμε από πριν την έκταση της καταστροφής, θα είχαμε διαφορετική οπτική γωνία. Ωστόσο, μετανιώνω που αυτή η φράση εκστομίστηκε, διότι απομονώθηκε. Εάν διαβάσετε τη φράση, δε λέει απλά ότι χρήματα υπάρχουν – λέει ότι χρήματα υπάρχουν αν κάνεις αυτό με τη φοροδιαφυγή, αν κάνεις εκείνο με τις δαπάνες.

Αλλά η φράση μεταφέρθηκε ως είχε και έγινε το λάβαρο εκείνων που είπαν ‘μας εξαπατήσατε’. (...) Παρόλα αυτά, μακάρι να μην το είχαμε πει ποτέ. Αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις την πλήρη έκταση μέχρι να καθίσεις εκεί».

Σημείωσε, επίσης ότι  «η Ελλάδα δεν ήξερε πώς να καταρτίσει έναν ετήσιο προϋπολογισμό πριν από το 2010. Είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά είναι η αλήθεια. Έμαθε πώς να καταρτίζει έναν ετήσιο προϋπολογισμό όταν το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήρθε και μαζί καταφέραμε επιτέλους να φτιάξουμε έναν σωστό προϋπολογισμό, με τον τρόπο που το κάνουν άλλες χώρες».

Tags
Back to top button