Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου (φωτο)

Έτοιμος να υποδεχθεί τους πιστούς ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Αργυροκάστρου στη Βόρεια Ήπερο. 

Πιο συγκεκριμένα το κερί των Χριστουγέννων θα μπορέσουν, όπως φαίνεται από την πρόοδο των εργασιών,  να το ανάψουν φέτος οι πιστοί στην εκκλησία της Παναγία της Επισκοπής (μεταξύ Άνω και Κάτω),4 χλμ βορειοδυτικά της Κακαβιάς. 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής Αργυροκάστρου και της Β.Ηπείρου. Οι εκκλησίες της Επισκοπής, του Λαμπόβου, ο Αγ. Νικόλαος Μεσοποτάμου και ενδεχομένως κάποιες της Χειμάρρας, είναι οι μοναδικές εκκλησίες στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου από την Μεσοβυζαντινή Περίοδο (8ος – 12ος αιων.) και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα όρθιες. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ιερός ναός επί σειρά ετών ήταν παραδομένος στο έλεος του χρόνου και της φθοράς που αυτός είχε επιφέρει. 

Οι πολλές ρωγμές σε διάφορα σημεία της εκκλησίας αλλά και τα δέντρα που είχαν φυτρώσει στη στέγη επιβάρυναν τη στατικότητά του. Το φθινόπωρο έπειτα από αρκετά χρόνια το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας ενέκρινε επιτέλους ένα κονδύλι και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, με την πρόοδο αυτών να είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τα έργα να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Επισκοπής και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δρόπολης, κ. Παναγιώτη Μάντη. 

Έτσι το ιστορικό αυτό σύμβολο της χριστιανοσύνης λίαν συντόμως θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι τους πιστούς της περιοχής που τόσο λαχταρούσαν να δουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

Tags
Back to top button