Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

ENΙGMA: Η «μυθική» μηχανή του Χίτλερ και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα (φωτο)

Η μυθική μηχανή κρυπτογράφησης των Ναζί Enigma M4 πωλήθηκε σε μία δημοπρασία για το ποσό – ρεκόρ των 365.000 δολαρίων.

Το ιδιαίτερο αυτό μηχάνημα, για το οποίο έχουν γραφεί πολλά (ενώ έχουν γίνει και αρκετές ταινίες, όπως το εξαιρετικό «Imitation Game» του 2014) ήταν η μηχανή με την οποία οι Γερμανοί αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα, και αποτέλεσε ένα από τα κομβικά στοιχεία στην εξέλιξη του πολέμου όταν οι Άγγλοι κατάφεραν να τον σπάσουν και να μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις κινήσεις των Ναζί.

Το μοντέλο που πωλήθηκε στην δημοπρασία του οίκου Bohham’s είναι μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις του, η Μ4, η οποία πήρε το όνομά της από τους τέσσερις ρότορες που χρησιμοποιεί για την κρυπτογράφηση και είναι η τελευταία γενιά της συσκευής. Κατασκευάστηκε προς το τέλος του πολέμου, και μόνο 150 υπάρχουν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, από τα περίπου 1.500 που κατασκευάστηκαν.

Το Μ4 χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα υποβρύχια, και αποτελεί την εξέλιξη της Μ3 με τους τρεις ρότορες, η οποία είχε ήδη πέσει στα χέρια των συμμάχων το 1941. Η εμφάνισή της τον Φεβρουάριο του 1942 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μάχη του Ατλαντικού, και χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο μέχρι οι σύμμαχοι να καταφέρουν να «σπάσουν» και τον δικό της κώδικα.

Η σπανιότητα του Μ4 οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 70% των γερμανικών υποβρυχίων βυθίστηκαν στον Ατλαντικό στα τελευταία στάδια του πολέμου. Επίσης οι πλοίαρχοι αυτών των υποβρυχίων είχαν εντολή το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν σε περίπτωση αιχμαλώτισης ήταν να σπάσουν αυτές τις συσκευές. Έτσι φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν ελάχιστες Μ4 ανάμεσα στις συνολικά 50 Enigma μηχανές που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, γι” αυτό και η εξαιρετικά υψηλή τιμή των 365.000 δολαρίων που έπιασε στην δημοπρασία.

 

Tags
Back to top button