Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εκτραχύνεται η ένταση;-ΥΠΕΞ Κούβας: Δεν εγκρίνουμε τον κατάπλου του αμερικανικού υποβρυχίου USS Helena στο Γκουαντάναμο

Αναβαθμίζεται η ένταση μεταξύ Κούβας-Ρωσίας και ΗΠΑ στην περιοχή σύμφωνα με το

Η κουβανική κυβέρνηση δεν εγκρίνει την είσοδο του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS Helena στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο.

«Γνωρίζαμε την παρουσία τους γιατί, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούσαμε εδώ και χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ενημέρωσαν εκ των προτέρων. Αλλά προφανώς δεν μας αρέσει η παρουσία στο έδαφός μας και η διέλευση μέσω των υδάτων μας, πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που ανήκουν σε μια χώρα που ασκεί επίσημη και πρακτική εχθρική πολιτική απέναντι στην Κούβα», είπε ο ίδιος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ρωσικός στολίσκος τεσσάρων σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, τα οποία μεταφέρουν όπλα κατευθυνόμενων πυραύλων, κινήθηκε στον Ατλαντικό αυτή την εβδομάδα, και εισήλθαν στο λιμάνι της Αβάνας για επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου.

Τα σχέδια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνουν συναντήσεις με τη διοίκηση του κουβανικού Πολεμικού Ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας, επίσκεψη ιστορικών και πολιτιστικών περιοχών.

Όπως διευκρινίζεται, μιλάμε για το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan, τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ρωσικών πλοίων, στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, κατέπλευσε το αμερικανικό υποβρύχιο USS Helena.

Το CBS News, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφερε ότι Πολεμικά Πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα παρακολουθούν την ρωσική παρουσία στην Κούβα από πολύ κοντά.

Ένας από τους συνομιλητές του καναλιού διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την κατάσταση ως απειλή, αλλά αμερικανικά πλοία θα αναπτυχθούν «για να παρακολουθούν τους Ρώσους».

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο X, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε: «Το υποβρύχιο USS Helena ταχείας επίθεσης βρίσκεται στον κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας ως μέρος μιας επίσκεψης ρουτίνας στο λιμάνι καθώς διέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ ενώ διεξάγει την παγκόσμια θαλάσσια ασφάλεια και αποστολή εθνικής άμυνας».

Οι συγκεκριμένες κινήσεις των υποβρυχίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι ιδιαίτερα διαβαθμισμένες και σπάνια αποκαλύπτονται δημόσια.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε ότι η παρουσία του ρωσικού στολίσκου, παρόλο που απέχει 90 μίλια από τις ακτές της Φλόριντα, δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8, θα εξακολουθούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά  νότια από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το υποβρύχιο κλάσης Kazan Yasen-M, γνωστό και ως Project 885M, είναι ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων Κρουζ στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

Αντιπροσωπεύει μια προηγμένη επανάληψη της αρχικής κατηγορίας Yasen, που ενσωματώνει πολυάριθμες τεχνολογικές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις.

Οι διαστάσεις του υποβρυχίου κλάσης Kazan Yasen-M αναφέρουν  μήκος περίπου 139 μέτρα [456 πόδια] και πλάτος περίπου 13 μέτρα [43 πόδια].

Αυτές οι διαστάσεις συμβάλλουν στην τρομερή παρουσία και τις επιχειρησιακές του ικανότητες.

Το σύστημα πρόωσης του υποβρυχίου κλάσης Kazan Yasen-M είναι πυρηνικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας έναν μόνο αντιδραστήρα OK-650V.

Αυτός ο αντιδραστήρας παρέχει στο υποβρύχιο σημαντική ποσότητα ισχύος, επιτρέποντάς του να επιτύχει υψηλές ταχύτητες και εκτεταμένα εύρη λειτουργίας χωρίς την ανάγκη συχνού ανεφοδιασμού.

Το αν θα έχουμε κρίση και τι είδους θα είναι αυτή, εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες για την ώρα δεν είναι καθόλου καλές για την παγκόσμια ειρήνη. 

Tags
Back to top button