Η ολοένα και αυξανόμενη δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων, οδηγεί την τεχνολογία των υπολογιστών σε μια επανάσταση. Η οποία αφορά την υλοποίηση συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Προγράμματα δηλαδή, που θα έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και σκέφτονται μόνα τους.
Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι απεριόριστες και ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ξεκινώντας από τα αυτόνομα οχήματα εναέρια και επίγεια, που θα μπορούν να κατευθύνονται με ασφάλεια στον προορισμό τους μέχρι και σε ρομπότ που θα μαθαίνουν και θα βελτιώνονται ξεπερνώντας τα όρια του ανθρώπινου μυαλού.
Αυτές οι προοπτικές είναι που οδήγησαν μεγάλες εταιρίες όπως η Google, να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια στην τεχνητή νοημοσύνη προσδοκώντας να αποκομίσουν τα κέρδη που υπόσχεται η ανάπτυξη των έξυπνων μηχανών.
Δεν είναι όμως λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό κίνδυνο για την Ανθρωπότητα.
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τον άνθρωπο και θα μπορεί να βελτιώνεται και να αντιγράφει τον εαυτό της, ίσως να είναι η στιγμή που θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της ανθρωπότητας δεν είναι πλέον απαραίτητη. Κάτι που είδαμε στις ταινίες της σειράς “Ο Εξολοθρευτής”, με το Skynet και την κυριαρχία των μηχανών στον κόσμο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αυτονομηθεί είναι το πείραμα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Facebook όταν δυο ρομπότ-προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια παράξενη γλώσσα που μόνο εκείνα καταλάβαιναν. Το παράξενο περιστατικό συνέβη όταν το Facebook ανέθεσε σε δυο ρομπότ να προσπαθήσουν να ανταλλάξουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας κάποιο χρηματικό ποσό. Ωστόσο το πείραμα πήρε απρόσμενη τροπή όταν τα δυο ρομπότ μετέτρεψαν την αγγλική γλώσσα σε μια γλώσσα περισσότερο λειτουργική για τα ίδια αλλά μυστηριώδη για τους ανθρώπους που υποτίθεται τα επέβλεπαν.
Από την στιγμή που οι συνομιλίες έπαψαν να είναι χρήσιμες για τον σκοπό του πειράματος, οι ερευνητές αποφάσισαν να τις διακόψουν. Η περαιτέρω μελέτη των συνομιλιών οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ ακολουθούσαν συγκεκριμένους κανόνες στην επικοινωνία τους και δεν υπήρχε σφάλμα στο σύστημα.
Ωστόσο το πείραμα του facebook δεν είναι το μόνο στο οποίο μορφές τεχνητής νοημοσύνης επινοούν νέες μορφές γλώσσας. Η Google αποκάλυψε πως η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί στο εργαλείο της μετάφρασης δημιούργησε μια δική της γλώσσα. Μόνο που η Google όχι μόνο δεν προχώρησε στην διακοπή της, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται.
dnamag.gr