Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Δείτε σε χάρτη τις θρησκείες στον Λίβανο – Μια κατά το ήμισυ χριστιανική χώρα

Με το μωβ χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σιίτες. Με πράσινο χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σουνίτες. Με μπλε χρώμα είναι οι Δρούζοι. Με κόκκινο χρώμα οι Μαρωνίτες. Με σκούρο κίτρινο οι Ουνίτες, δηλαδή Ελληνοορθόδοξοι που αναγνωρίζουν τον Πάπα της Ρώμης. Με ανοιχτό κίτρινο οι Ελληνορθόδοξοι. Με το καφέ χρώμα οι Αρμένιοι μονοφυσίτες και Αρμένιοι ρωμαιοκαθολικοί.

Δρούζοι

Οι Δρούζοι ή Δρούσοι, αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα που αριθμεί περίπου τα 2.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στη Συρία, τον Λίβανο και στη Γαλιλαία (Ισραήλ).

Ο λαός αυτός είναι αξιοσημείωτος αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας του και της κοινωνικής του οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη ανυποταξία του.

Η θρησκεία των Δρούζων είναι μονοθεϊστική. Αποτελεί ένα κράμα Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλάμ και αρχαίας ελληνικής φυσιολατρείας.

Γλώσσα της θρησκείας τους είναι η αραβική. Τον δε Θεό τον αποκαλούν «Άκμπαρ» (= Μεγάλος) και τους εαυτούς τους, αποκαλούν Μουσαχιντίν (= μονοθεϊστές).

Θεωρούν ότι ο Άκμπαρ έχει ενσαρκωθεί 70 φορές, δηλαδή ανά μία φορά σε κάθε περίοδο ζωής του κόσμου, η τελευταία των οποίων ήταν τον 14ο αιώνα στην ακμή του Φατιμίδη Χαλίφη της Αιγύπτου Χακίμ-μπι- Άμρι-Ιλλόχ. (= ο Θεία κελεύσει Άρχων).

Πιστεύουν στον Ιησού Χριστό θεωρώντας την εμφάνισή του στη Γη μία από τις 70 προγενέστερες θεϊκές ενσαρκώσεις.

Μαρωνίτες Χριστιανοί

Οι Μαρωνίτες αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας.

Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής.

Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων.

Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία

Αραβόφωνοι χριστιανοί του βυζαντινού (ελληνορθόδοξου) λειτουργικού τύπου. Η κοινότητά τους αριθμεί περίπου 250.000 άτομα, τα οποία ζουν στην Αλεξάνδρεια, στην Ιερουσαλήμ, στην Αντιόχεια, στον Λίβανο και σε περιοχές της αμερικανικής ηπείρου.

Η ονομασία τους σημαίνει «αυτοκρατορικοί» στα συριακά και χρονολογείται στον 5o αι. Τότε, ένα τμήμα της κοινότητας της Αλεξάνδρειας, το οποίο είχε αποδεχτεί τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνας (451), υιοθέτησε την αντιμονοφυσιτική διδασκαλία και κατηγορήθηκαν από τους αντιπάλους τους ότι είχαν υποχωρήσει στις θελήσεις του αυτοκράτορα Μαρκιανού.

Ο επικεφαλής των Μελχιτών καλείται πατριάρχης Αντιοχείας και εδρεύει κυρίως στη Δαμασκό της Συρίας.

Την εποχή του σχίσματος του 1054 (επί πατριαρχίας Μιχαήλ Κηρουλάριου), οι Μελχίτες αποσπάστηκαν από τη Ρώμη, στην οποία όμως επέστρεψαν και πάλι τον 17o αι. και από τότε ονομάστηκαν ουνίτες.

Μελχίτες, δηλαδή αυτοκρατορικοί – Ρωμαίοι – Ρωμηοί, καλούνται από πολλούς γενικά οι ορθόδοξοι της Συροπαλαιστίνης.

Σε ποσοστά:

Σιίτες Μουσουλμάνοι 27%

Σουνίτες Μουσουλμάνοι 27%

Μαρωνίτες Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί) 21%

Ελληνορθόδοξοι 8%

Μελχίτες (Ρωμαιοκαθολικοί) 5%

Αρμένιοι Μονοφυσίτες 4%

Προτεστάντες 1%

Άλλα χριστιανικά δόγματα 2%

Δρούζοι 5%

Tags
Back to top button