Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Ο δρόμος για την ειρήνη ή ο δρόμος του πουθενά; - "Χωρίς εμάς δεν υπάρχει λύση" λέει η Μόσχα

Γεμάτο υψηλές παρουσίες, δυνάμεις ασφαλείας και… προσδοκίες είναι το Μπούργκενστοκ το γνωστό πολυτελές θέρετρο με την πολυδιαφημισμένη αλπική γαλήνη. Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Οι προσδοκίες, όμως, για το αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογες του υψόμετρου του ορεινού αυτού θερέτρου: Οι ηχηρές απουσίες της Ρωσίας αλλά και της Κίνας εγείρουν αμφιβολίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της συνόδου. 

Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ρωσία πάντως δεν προσκλήθηκε, ενώ η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Κυρίαρχο θέμα στις εργασίες της Διάσκεψης - στις οποίες δεν προσκλήθηκε η Ρωσία, ενώ δεν συμμετέχει και η Κίνα - η προ ημερών τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί «ακόμα και αύριο» τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα ουκρανικά εδάφη, αρκεί να ικανοποιηθούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει στο τραπέζι.

Το άνοιγμα αυτό του Ρώσου προέδρου έπεσε στο κενό, κυρίως από τις δυτικές χώρες, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν λόγο για προσπάθεια να συρθούν οι Ουκρανοί σε συνθηκολόγηση. Από την πλευρά της, η Μόσχα δεν έχει παραλείψει σε κάθε ευκαιρία να εκφράσει την περιφρόνησή της για τη Διάσκεψη αυτή, τονίζοντας πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συζήτηση δεν μπορεί να καταλήξει κάπου χωρίς τη δική της συμμετοχή.

«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ζελένσκι: Όλοι χρειαζόμαστε ειρήνη

"Σήμερα είναι η μέρα που ο κόσμος αρχίζει να φέρνει πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη. Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στη Σύνοδο Κορυφής της Ειρήνης. Όλοι χρειαζόμαστε ειρήνη" έγραψε σε ανάρτηση του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός – με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή του μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί την Κυριακή στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

Μήνυμα στήριξης στο Κίεβο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης - Η Ουκρανία ελπίζει στις 7 συστοιχίες Patriot

Η Ινδία, η οποία βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, όπως ακριβώς και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Παρά το μπαράζ των διπλωματικών ταξιδιών και των πιέσεων στο οποίο προέβη τις τελευταίες εβδομάδες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και Κατάρ, ο κατάλογος των συμμετεχόντων περιλαμβάνει αξιοσημείωτες απουσίες, μεταξύ αυτών και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιστρέφει από την G7 της Ιταλίας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας του.

ΗΠΑ: Η Ρωσία επιθυμεί συνθηκολόγηση και όχι διαπραγμάτευση

Με τους όρους που θέτει, ο Πούτιν ζητά συνθηκολόγηση και όχι διαπραγμάτευση, είπε η Κάμαλα Χάρις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν, από την πλευρά τους, τις ειρηνευτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως κάλεσμα όχι για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνθηκολόγηση, δήλωσε το Σάββατο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατά την παρουσία της στη Διάσκεψη της Ελβετίας.

«Χθες ο Πούτιν κατέθεσε μια πρόταση. Ωστόσο, πρέπει να πούμε την αλήθεια: δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά συνθηκολόγηση» δήλωσε η Χάρις στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Φον ντερ Λάιεν από Ελβετία: "Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα σε ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση"

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο θέρετρο Μπούργκενστοκ στην Ελβετία, τόνισε πως το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον.



«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.

«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».
 

Τουρκία: Αχτίδα ελπίδας το ειρηνευτικό σχέδιο

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε από την Ελβετία για έναν καταστροφικό πόλεμο που διεξάγεται στη μέση της Ευρώπης για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέτοντας πως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες.

«Βλέπουμε ότι αυτή η τραγωδία χειροτερεύει καθημερινά, μέσα στον 21ο αιώνα. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, βλέπουμε επίσης τον κίνδυνο να ξεπεράσει γεωγραφικά την Ουκρανία» είπε. Σχολιάζοντας το άνοιγμα που έκανε ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις, ο Τούρκος υπουργός είπε πως «έχουμε μπροστά μας ένα ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η Ρωσία μοιράστηκε επίσης πρόσφατα τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τους όρους που τίθενται, πρόκειται για σημαντικά βήματα και μια αχτίδα ελπίδας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι τα βήματα της άλλης πλευράς αποτελούν επέκταση των ευρύτερων πολεμικών προσπαθειών».

«Εάν η Ρωσία ήταν παρούσα στην αίθουσα, αυτή η σύνοδος θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Φιντάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία παραμένει έτοιμη να διευκολύνει τις όποιες ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2022 και η πρωτοβουλία για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας είναι σημάδια ότι η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να σημειώσουν πρόοδο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαδικασία, όπως πάντα».

Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μοναδικός θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συνάντηση Ζελένσκι με Οικουμενικό Πατριάρχη

«Σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας για ειρήνη και βοήθεια για τους Ουκρανούς που υπέφεραν ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» σημειώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σας ευχαριστούμε για την ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά στο θέμα της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας και της ανταλλαγής αιχμαλώτων» τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. 

«Εκτιμούμε επίσης τις προσπάθειες του Παναγιωτάτου για την προώθηση της ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και τον διάλογο με τους κληρικούς των χωρών του κόσμου και τις χώρες - εταίρους για το θέμα αυτό» τονίζει. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί "μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό", κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς όμως τη Ρωσία και την Κίνα.

"Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη", είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: "Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής".

Tags
Back to top button