Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) ανακοίνωσε ότι η βλάβη που σημειώθηκε χθες στον Soyuz ματαιώνοντας την αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οφείλεται σε σύγκρουση του πρώτου και του δεύτερου ορόφου του πυραύλου και ότι όλες οι εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz θα διακοπούν μέχρι τον εντοπισμό των αιτίων του ατυχήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ifax.
Ο διευθυντής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι ο ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν και ο αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ θα επιστρέψουν στο διάστημα την άνοιξη του 2019.
«Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα πετάξουν», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρι Ρογκόζιν αναρτώντας μία φωτογραφία του με τους Οβτσίνιν και Χέιγκ στο πλευρό του. «Προβλέπουμε ότι η πτήση τους θα γίνει την άνοιξη της επόμενης χρονιάς».
Στο μεταξύ, ο ρωσικός Τύπος εκφράζει σήμερα ανησυχία για τις συνέπειες της αποτυχημένης εκτόξευσης ενός πυραύλου Soyuz ο οποίος θα μετέφερε δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία δεν προκάλεσε θύματα αλλά ισοδυναμεί για ορισμένους με μια «συντριβή της διαστημικής βιομηχανίας» της χώρας.
Η αποτυχία αυτή «ακυρώνει τις μικρές επιτυχίες στη μείωση των ατυχημάτων στις διαστημικές εκτοξεύσεις» της ρωσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, εκτιμά η προσκείμενη στους επιχειρηματικούς κύκλους εφημερίδα Vedomosti, η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευαίσθητη» τη χθεσινή αποτυχία.
«Η εικόνα της βιομηχανίας υπέστη σημαντική βλάβη», αναφέρει η εφημερίδα που φέρει τον τίτλο «Η κατάρρευση του Soyuz».
«Η διαστημική βιομηχανία κατέρρευσε μέσα σε δύο λεπτά», αναφέρει επίσης η εφημερίδα Nezavissima?a Gazeta, η οποία υπενθυμίζει πως ο τομέας υπέστη σημαντική αναταραχή τα πέντε τελευταία χρόνια κυρίως με μια σειρά ποινικών υποθέσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και την ηχηρή απόλυση κοσμοναυτών.
Η οικονομική εφημερίδα RBK βλέπει σε αυτή την αποτυχία μια ευκαιρία για τον Έλον Μασκ και την εταιρία του SpaceX, που ελπίζει μια μέρα να ανταγωνιστεί τους πυραύλους Soyuz, οι οποίοι σήμερα είναι οι μοναδικοί που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες προς τον ISS και να τους επαναφέρουν στη Γη.
Η εφημερίδα Izvestia, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζει από την πλευρά της την επιτυχία του συστήματος διάσωσης του πυραύλου Soyuz, που επέτρεψε στον Ρώσο Αλεξέι Οφτσίνιν και στον Αμερικανό Νικ Χέιγκ να βγουν από τον πύραυλο χωρίς να τραυματιστούν μετά το ατύχημα.
«Η διάσωση του πληρώματος έδειξε την αξιοπιστία του συστήματος έκτακτης ανάγκης του Soyuz MS-10», που τελειοποιήθηκε το 1986.
Την Πέμπτη, ο πύραυλος Soyuz που αναμενόταν να μεταφέρει τους δύο άνδρες στον ISS παρουσίασε μια βλάβη στον κινητήρα κατά την εκτόξευση. Η κάψουλα στην οποία έλαβαν θέση εκτοξεύθηκε και άρχισε τότε μια απότομη επιστροφή στη Γη, όπου και προσγειώθηκε.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 20 Οκτωβρίου και του προσδιορισμού των αιτίων του ατυχήματος, όλες οι επανδρωμένες πτήσεις ανεστάλησαν.