Σχεδόν κάθε θρησκεία έχει να αφηγηθεί ιστορίες θαυμάτων, δηλαδή γεγονότων που αγνοούν τους φυσικούς νόμους.
Ωστόσο, με την επιστήμη να προοδεύει, πολλά από αυτά τα λεγόμενα θαύματα καταλήγουν να έχουν επιστημονική εξήγηση, υπάρχουν ακόμα πολλά όμως φαινόμενα που δεν έχουν εξηγηθεί.
Ορίστε μερικά από τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα θαύματα στην ιστορία...
Αποκάλυψη… σύντομα;
Το 1981, στη μικρή πόλη Medjugorje στη σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έξι παιδιά ανέφεραν πως είχαν δει την Παρθένο Μαρία. Για χρόνια ισχυρίζονταν πως λάμβαναν καθημερινά μηνύματα και πως μέχρι σήμερα είχαν ακούσει χιλιάδες προφητείες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες σχετικές με την Αποκάλυψη και το τέλος του κόσμου.
Αν και το Βατικανό ποτέ δεν παρενέβη επισήμως, η τοποθεσία εξακολουθεί να προσελκύει αμέτρητους προσκυνητές κάθε χρόνο.
Το θαύμα του ήλιου
Το 1917 κοντά στη Φατίμα της Πορτογαλίας, νεαροί βοσκοί ανέφεραν πως η Παρθένος Μαρία τους είπε πως ένα θαύμα θα συνέβαινε στις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν την ημέρα εκείνη μήπως και συνέβαινε κάτι. Όντως, το μεσημέρι ο ήλιος φάνηκε να στροβιλίζεται και να κατεβαίνει προς τη γη και πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν το γεγονός.
Η Καθολική Εκκλησία προσέθεσε το θαύμα του ηλίου στη λίστα των επισήμων θαυμάτων το 1930. Όμως, ορισμένοι σκεπτικιστές είπαν ότι το φαινόμενο ονομάζεται παρήλιον και συμβαίνει ουσιαστικά όταν το φως περνά από παγωμένα σύννεφα και σχηματίζει δακτύλιο γύρω από τον ήλιο. Τέλος, πολλοί που βρίσκονταν στο σημείο την ημέρα εκείνη δεν είδαν τίποτα.
Αποτύπωμα της Παναγίας
Το 1531, στα χωράφια κοντά στην Πόλη του Μεξικού, ένας χωρικός ονόματι Χουάν Ντιέγκο ισχυρίστηκε πως είδε σε όραμα την Παρθένο Μαρία, η οποία ζήτησε να χτιστεί μια εκκλησία για να τιμηθεί. Η Παναγία του ζήτησε επίσης να μαζέψει λουλούδια από μια λοφοπλαγιά, πράγμα που εκείνος έκανε και στη συνέχεια έβαλε τα κομμένα λουλούδια μέσα στην κάπα του.
Λίγο καιρό μετά, η κάπα είχε το αποτύπωμα της μορφής της Παναγίας.
Αν και έχουν υπάρξει ορισμένες επιστημονικές αναλύσεις του εν λόγω θαύματος, καμιά δεν έχει δώσει οριστική απάντηση στα ερωτήματα του πώς αποτυπώθηκε η Παναγία στην κάπα και του γιατί το αποτύπωμα έχει διατηρηθεί τόσο καλά.
Μαγικό αίμα
Ο θρύλος λέει πως ένας καθεδρικός ναός στη Νάπολη διαθέτει ένα φιαλίδιο με αίμα ενός χριστιανού μάρτυρα από την αρχαία εποχή, του αγίου Ιανουαρίου. Όπως λέγεται, το αίμα είναι ξερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου, αλλά γίνεται υγρό τρεις φορές κάθε χρόνο, τις μέρες που μνημονεύεται η ζωή του αγίου και οι διδασκαλίες του.
Τον 17ο αιώνα, ο άγιος Ιωσήφ του Κουπερτίνο έπεσε σε υπνωτική κατάσταση και, όπως λέγεται, πέταξε πάνω από τα πλήθη. Μάλιστα, βίωσε τη μετεώριση αυτή αρκετές φορές – μια ήταν μάλιστα ενώπιον του πάπα Ουρβανού του Η’. Κατά συνέπεια, ο άγιος αυτός είναι ο προστάτης των πιλότων.
Μυστηριώδεις πληγές
Πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν ισχυρίστηκαν πως έφεραν τα στίγματα, δηλαδή πληγές όμοιες με αυτές του εσταυρωμένου Χριστού. Ένας άνδρας, ο άγιος Πίος της Πιετρελκίνα, ανέφερε πως μάτωνε συνεχώς στις παλάμες του. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές λένε πως τέτοιες πληγές είναι είτε απάτες, είτε αυτοτραυματισμοί.
Το άγαλμα που κλαίει
Το 1973, ένα άγαλμα σε μια μικρή εκκλησία στο Ακίτα της Ιαπωνίας άρχισε να ματώνει αμέσως αφότου η αδερφή Άγκνες Σασαγκάβα είχε ένα όραμα με την Παναγία.
Το άγαλμα συνέχισε να ματώνει, να ιδρώνει και να κλαίει για αρκετά χρόνια – μάλιστα, το προέβαλε και η τηλεόραση. Η αδερφή Άγκνες, που ήταν κουφή πριν δει το όραμα, ανέκτησε σταδιακά την ακοή της περίπου δέκα χρόνια μετά.
Όραμα της Παναγίας
Το 1988, κάτοικοι του Κάιρο της Αιγύπτου ανέφεραν πως είδαν μια φωτεινή μορφή να περπατά στην οροφή μιας κοπτικής εκκλησίας. Πολλοί θεώρησαν πως επρόκειτο για την Παναγία.
Λέγεται ότι πολλοί ήταν μάρτυρες στο γεγονός και ότι ορισμένοι το φωτογράφισαν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει βρει αποδείξεις για ενδεχόμενο φωτομοντάζ, ενώ η Κοπτική Εκκλησία της Αλεξανδρείας το ανακήρυξε ως επίσημο θαύμα.
Ποτέ αποσυντεθειμένοι
Δεκάδες άγιοι έχουν βρεθεί να μην αποσυντίθενται μετά το θάνατό τους και να αναδίδουν μια γλυκιά οσμή λουλουδιών, η οποία θεωρείται σημάδι αγιότητας. Ένα παράδειγμα είναι η αγία Μπερναντέτ Σουμπίρους, η οποία πέθανε το 1879. Το 1909 την ξέθαψε ένας επίσκοπος και βρήκε ότι δεν είχε σαπίσει στο ελάχιστο.
Σήμερα εκτίθεται σε προσκύνημα, καλυμμένη με κέρινη μάσκα, στο ναό που φέρει το όνομά της στη Γαλλία.
Η Σινδόνη του Τορίνο
Αν και δεν είναι ακριβώς θαύμα, η Σινδόνη του Τορίνο είναι από τα πιο διάσημα κειμήλια της ιστορίας. Η σινδόνη αυτή φέρεται να είναι το σάβανο του Χριστού και έχει το αποτύπωμα του προσώπου του.
Η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έχει δείξει πως ορισμένα μέρη του κειμηλίου ανάγονται στο Μεσαίωνα, πράγμα που θα σήμαινε πως η Σινδόνη είναι απλά μια απάτη
Ωστόσο, μια άλλη έρευνα που επακολούθησε ανακάλυψε πως το ύφασμα θα μπορούσε να είναι αρκετά παλιότερο -από το 280 π.Χ. έως το 220 μ.Χ.- πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι του Ιησού.