Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Βρέθηκαν λείψανα χριστιανής μάρτυρος του Μεσαίωνα

Τα λείψανα μιας γυναίκας που βρέθηκαν σε ινδική εκκλησία είναι πιθανό να ανήκουν σε μια βασίλισσα της Γεωργίας που μαρτύρησε πριν από 400 χρόνια, όπως αποκάλυψε νέα ανάλυση DNA. 

Πρόκειται για τη Βασίλισσα Ketevan που εκτελέστηκε επειδή αρνήθηκε να γίνει μέλος στο χαρέμι του πανίσχυρου Πέρση βασιλιά Αμπάς Α’.

Η Ketevan ήταν βασίλισσα του Kakheti, ενός βασιλείου στη Γεωργία τον 17ο αιώνα. Αφού ο σύζυγός της σκοτώθηκε, ο Πέρσης Αμπάς Α΄ πολιόρκησε το βασίλειο.

«Ο Αμπάς Α’ οδήγησε ένα στρατό για να κατακτήσει το γεωργιανό βασίλειο και πήρε τη Βασίλισσα Ketevan αιχμάλωτη», δήλωσε ο Niraj Rai, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η βασίλισσα παρέμεινε κρατούμενη στο Shiraz του Ιράν για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 1624, οπότε και ο Αμπάς της πρότεινε να αλλαξοπιστήσε, να δεχτεί το Ισλάμ και να ενταχθεί στο χαρέμι του.

Η Βασίλισσα Ketevan αρνήθηκε, βασανίστηκε και τελικά θανατώθηκε το Σεπτέμβριο του 1624. Σύντομα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας την ανακήρυξε μάρτυρα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονταν τα λείψανα της βασίλισσας, πέρα από διάφορές δοξασίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Το 2004, ο Niraj Rai μαζί με συναδέλφους τους προχώρησαν σε ανασκαφές στην περιοχή που πιστεύονταν ότι βρίσκονταν τα λείψανα. Βρήκαν ένα σπασμένο οστό χεριού, δύο ακόμη οστά, καθώς και κομμάτια μαύρων κουτιών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ειδικές εξετάσεις DNA, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έδειχναν να ταιριάζουν με το DNA ανθρώπων της ινδικής χερσονήσου. Αντίθετα, ήταν κοινά με Γεωργιανούς. Το DNA των άλλων δύο οστών «ταίριαξε» με Ινδών.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε ο θρύλος που ήθελε δύο πιστούς μοναχούς της βασίλισσας να μεταφέρουν έκτος της χώρας τα λείψανά της και να τα θάβουν στη μονή του Αγ. Αυγουστίνου στην Γκόα της Ινδίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Mitochondrion, στο τεύχος Ιανουαρίου.

Tags
Back to top button