Στην πληγή της παιδεραστίας στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρεται, με νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αύριο στην Ιταλία, ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Lussuria», Ακολασία, και ο Φιτιπάλντι παραθέτει σειρά στοιχείων αλλά και υποψιών.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει σε συνεντεύξεις και άρθρα του ότι «στους καρδινάλιους που προστάτεψαν παιδεραστές ιερείς, συμπεριλαμβάνονται και μέλη της ομάδας εννέα στενών συνεργατών του πάπα, οι οποίοι βοηθούν τον ποντίφικα στην διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».
'Αλλοι τέσσερις καρδινάλιοι, οι οποίοι φέρονται να προστάτεψαν παιδόφιλους ιερείς, σύμφωνα με τον Φιτιπάλντι, τα τελευταία χρόνια έλαβαν σημαντικές προαγωγές και αύξησαν την ισχύ τους.
Ο συγγραφέας αναφέρει ότι από το 2013 μέχρι το 2015 έφτασαν στο Βατικανό πάνω από 1.200 καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από κληρικούς, οι οποίες περιέχουν αξιόπιστα στοιχεία.
Ο αριθμός των καταγγελιών διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2005-2009.
«Η επιτροπή κατά της παιδεραστίας που δημιούργησε ο πάπας Φραγκίσκος, από το 2014 συνεδρίασε με όλα της τα μέλη μόνον δυο φορές και δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει την υποχρεωτική καταγγελία στην δικαιοσύνη της κάθε χώρας των παιδόφιλων ιερέων», γράφει ο Φιτιπάλντι.
Το βιβλίο αναφέρεται και στον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, ο οποίος, σήμερα, είναι υπεύθυνος του «υπουργείου Οικονομικών» του Βατικανού.
Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι τον χαρακτηρίζει «εμβληματική περίπτωση» και αναφέρει, σε άρθρο του στο πολιτικό περιοδικό Espresso, ότι κατηγορείται από πέντε άτομα πως ευθύνεται για σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι οποίες φέρονται να διαπράχθηκαν στην δεκαετία του 1970 και του 1980.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο «δεν έδειξε, με την στάση του προς σειρά θυμάτων, την πρέπουσα βούληση για απόδοση δικαιοσύνης».
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο συγγραφέας αναφέρει ότι στην περίπτωση της Έμα Φόστερ, η οποία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς σε μικρή ηλικία, ο καρδινάλιος Πελ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία το 1998 και έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση πρόσφερε τελικά ποσό που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ.
Η κοπέλα αυτοκτόνησε με μοιραία δόση ηρωίνης το 2008. Το ανώτατο όριο της χρηματικής αποζημίωσης που προβλέπει η καθολική εκκλησία για σεξουαλική κακοποίηση και παρενοχλήσεις από κληρικούς, είναι 75.000 ευρώ.
Στην πραγματικότητα, όμως, από το 1996 μέχρι το 2014, κατά μέσο όρο, στα 300 θύματα που βρήκαν την δύναμη να καταγγείλουν και τους αποδόθηκε δικαιοσύνη, δόθηκαν μόλις 20.000 ευρώ, αποκαλύπτει ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Όσο κοστίζει, δηλαδή, ένα λουξ πεντακοσαράκι», γράφει ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.