Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

27 Οκτωβρίου: Το παρ'ολίγον «κραχ» του '97 - Τι συνέβη σαν σήμερα;

Το γεγονός, πως τα πρώτα συμπτώματα είχαν φανεί, δεν παρακίνησε κανέναν αρμόδιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα... Έτσι, στις 27 Οκτωβρίου του 1997 κινδύνεψαν πολλά πράγματα.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1997. Στην Ταϊλάνδη ξεσπά σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτελέσματα την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και τη μαζική φυγή των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τη χώρα.

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης επιχειρεί να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της, ωστόσο η προσπάθεια αποτυγχάνει και μέσα σε λίγες ημέρες η χώρα φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η κρίση εξαπλώνεται ταχύτατα και στις υπόλοιπες «ασιατικές τίγρεις» (Νότια Κορέα, Ινδονησία, Ταϊβάν), που χάνουν ξαφνικά τη δύναμή τους, και έτσι φτάνουμε στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Σε μια δραματική συνεδρίαση, ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κάνει «βουτιά» 6% μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Οι επιπτώσεις είναι ραγδαίες και άμεσες. Τα διεθνή χρηματιστήρια, και λόγω της διαφοράς ώρας, κατρακυλούν το ένα μετά το άλλο, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με πτώση 2,58% και τον Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να χάνει εκείνη τη μέρα 554 μονάδες! 

Η σημαντικότερη επίπτωση, ωστόσο, για την Ελλάδα από τη παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση είναι οι έντονες πιέσεις στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, για τη στήριξη της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάζεται να διαθέσει εκείνη την ημέρα από τα αποθεματικά της ποσό ύψους 1 δισ. δολαρίων περίπου!

Για την Ιστορία, σχετικά σύντομα, εκείνη η κρίση περιορίστηκε στις χώρες της Ασίας, με το πλήγμα βέβαια να είναι πολύ μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα τέλη του 1997 είχαν χαθεί περίπου 200 δισ. δολάρια (!) στα χρηματιστήρια της Ταϊλάνδης, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Ινδονησίας...

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 27 Οκτωβρίου 

1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια.

1904: Εγκαινιάζεται το μετρό της Νέας Υόρκης.

1923: Τελειώνει άδοξα το κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου με την αποστολή προκήρυξης στις εφημερίδες, στην οποία ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να διενεργηθούν εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο.

1925: Ο Αμερικανός Φρεντ Γουόλτερ πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.

1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.

1940: Στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιείται δεξίωση για την επέτειο της πορείας του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Από εκεί θα φύγει ο Εμανουέλε Γκράτσι για να επισκεφθεί τον Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και να επιδώσει το τελεσίγραφο.

1958: Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βραυρώνα.

1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα θα εγκαινιάσει το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στο χώρο της ΔΕΘ και τις εγκαταστάσεις ΝΟ Θεσσαλονίκης.

1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη στην κατηγορία των 60 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντάται στο Βατικανό με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

1993: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη απογραφή στην Ιστορία. Ο πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται σε 1,8 δισ. κατοίκους.

1999: Ένοπλοι εισβάλλουν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφονούν τον πρωθυπουργό, Βάζγκαν Σαργκισιάν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαρέν Ντεμιρτζιάν, και έξι ακόμη βουλευτές.

2005: Η ΔΟΕ ζητά πίσω τα μετάλλια της Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: το 1466 ο Ντεζιντέριους Έρασμος, Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος, το 1952 ο Ρομπέρτο Μπενίνι, Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, το 1934 ο Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου και το 1971 ο Θοδωρής Ζαγοράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Την ίδια μέρα, από τη ζωή έφυγαν: το 1880 ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, Έλληνας πολιτικός, το 2004 ο Ρήγας Ρηγόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, το 2005 ο Έλληνας φιλόλογος και γλωσσολόγος Αγαπητός Τσοπανάκης, το 2009 η Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, και το 2013 ο Αμερικανός τραγουδοποιός Λου Ριντ.

Tags
Back to top button