Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Υλικό αλλάζει και ανακτά το σχήμα του χάρη σε φως και θερμότητα

Μηχανικοί του University of Colorado Boulder ανέπτυξαν ένα νέο υλικό, το οποίο είναι ικανό να μεταμορφώνεται σε πολύπλοκα, προγραμματισμένα σχήματα μέσω ερεθισμάτων φωτός και θερμότητας- επιτρέποντας πχ σε ένα μικρό τετράγωνο πασσαλάκι να προσαρμόζεται έτσι ώστε να χωρά σε στρογγυλές τρύπες πριν ανακτήσει την αρχική του μορφή.

Το υλικό αυτό περιγράφεται σε δημοσίευση στο Science Advances και αναμένεται να έχει ευρεία γκάμα εφαρμογών για τομείς όπως οι κατασκευές, η ρομποτική, οι τεχνητοί μύες, η ιατρική κ.α.

«Η δυνατότητα δημιουργίας υλικών που μπορούν επανειλημμένα να εναλλάσσονται πίσω και εμπρός μεταξύ δύο ανεξάρτητων σχημάτων, μέσω έκθεσης στο φως, θα ανοίξει ένα μεγάλο εύρος νέων εφαρμογών και προσεγγίσεων σε διάφορους τομείς» λέει ο Κρίστοφερ Μπόουμαν, senior author της νέας μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Χημικών και Βιολογικών Μηχανικών του CU Boulder.

Προηγούμενες προσπάθειες χρησιμοποιούσαν μια σειρά φυσικών μηχανισμών για την αλλαγή του σχήματος, του μεγέθους ή της υφής ενός αντικειμένου, με προγραμματισμένα ερεθίσματα. Ωστόσο τέτοιου είδους υλικά είναι περιορισμένων δυνατοτήτων ως προς το μέγεθός τους και το εύρος δυνατοτήτων τους, και οι μεταβολές είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο να αντιστραφούν πλήρως.

Το υλικό του CU Boulder επιτυγχάνει προγραμματίσιμες αμφίδρομες μεταμορφώσεις σε μακροσκοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ελαστομερή υγρών κρυστάλλων (LCE), δηλαδή στην ουσία την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε σύγχρονες οθόνες τηλεόρασης, η οποία είναι επιρρεπής σε δυναμικές μεταβολές μέσω θερμότητας και φωτός.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εγκαταστήσουν έναν ενεργοποιούμενο από το φως διακόπτη σε δίκτυα LCE, που μπορεί να τα «ενεργοποιεί» έτσι ώστε να παίρνουν συγκεκριμένα σχήματα που έχουν ρυθμιστεί από πριν, μέσω της έκθεσης του αντικειμένου σε συγκεκριμένα μήκη φωτός. Ο διακόπτης παραμένει ανενεργός μέχρι να εκτεθεί στο αντίστοιχο θερμικό ερέθισμα- πχ ένα οριγκάμι που έχει προγραμματιστεί έτσι θα παραμείνει διπλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου- ωστόσο εάν θερμανθεί, ξεδιπλώνεται. Αργότερα, καθώς η θερμοκρασία επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα, ανακτά το αρχικό του σχήμα.

Η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των σχημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για μελλοντικές συσκευές βιοϊατρικής, που θα γίνονταν πιο εύκαμπτες και θα προσαρμόζονταν καλύτερα σε σχέση με τις σημερινές.

Tags
Back to top button