«Τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι ελάχιστα και πάντως όχι ικανά να αναστείλουν την αξιολόγηση» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη.
«Το μόνο που θα μπορούσε να συζητηθεί από μεριάς μας είναι μια γενική περιγραφή πεδίων στα οποία δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ο περίφημος ‘’κόφτης’’ προβλεπόταν ήδη από το 2014 με το νόμο 4270, [...] άλλο τώρα που ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ κάνει πως δεν γνωρίζει.
«Ο κ. Μητσοτάκης εκπλήσσει πολλές φορές με την άγνοιά του ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή του. Ο περίφημος «κόφτης» προβλεπόταν ήδη από το 2014 με το νόμο 4270, υπό την ονομασία «Διορθωτικός Μηχανισμός», στα δε άρθρα του οριζόταν με λεπτομέρεια η λειτουργία του και οι τρόποι ενεργοποίησής του.
Η ιδέα δεν ήταν λοιπόν καινούργια, οι «θεσμοί» την ήξεραν, την είχαν επιβάλλει στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, άλλο τώρα που ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ κάνει πως δεν γνωρίζει. Αντιθέτως, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά απενεργοποίησε την εφαρμογή του, και παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες κατάφερε σήμερα να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί.
Και είμαι σίγουρος ότι αν η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας ήταν λιγότερο «φανατική» οι αιτιάσεις της ακραίας τάσης των δανειστών θα είχαν εκλείψει».
Εξαπέλυσε συγχρόνως σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται με μίσος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στα πιο φτωχά και πιο εξαθλιωμένα στρώματα του δημόσιου τομέα. Την κατηγόρησε επίσης ότι επέδειξε «απόλυτο κυνισμό» στην περίπτωση της λεγόμενης 13ης σύνταξης ενώ ανέφερε επίσης, ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι όσα είχε πει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συντάξεις, επαναλήφθηκαν δυο-τρεις μέρες μετά από μερίδα των δανειστών.
Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στη συζήτηση περί αναγκαίας «εθνικής γραμμής», ο Χρ. Βερναρδάκης διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πριν απ' όλα καθαρή σύγκλιση στο ζήτημα του κοινωνικού ζητήματος της χώρας. Με αυτήν την ατζέντα, «καλοδεχούμενος όποιος μπορεί να συμβάλει».
O υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι κομμάτια της κοινωνίας στηρίζουν φανατικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα δείχνουν μεγάλο σκεπτικισμό απέναντί του -με αυτά τα τελευταία, το κυβερνών κόμμα οφείλει να συνομιλήσει περισσότερο, επισήμανε. Ενώ αποκάλυψε πως έχει δημιουργηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού παρατηρητήριο εκλογικών δεδομένων για όλη την Ευρώπη.
Κάνοντας τον απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε «έχουμε κάνει αρκετά πράγματα δύο χρόνια τώρα, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα», άλλωστε, «η μάχη για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία είναι μαραθώνιος υψηλής αντοχής». Σε κάθε περίπτωση, συστήνει «μεγάλη υπομονή» για τους ...«βιαστικούς των εκλογών».
Εν αναμονή της κατάθεσης του πορίσματος από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα της Εξεταστικής είναι ένα μεγάλο μάθημα για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής που οικοδομήθηκε μετά τη δεκαετία του '90 στη χώρα, είναι η αφήγηση της κρίσης της Δημοκρατίας».
Και, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δημοσιογραφική λειτουργία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, απάντησε κοφτά: «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ΔΟΛ, ούτε ο ΔΟΛ θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς για όσα έγιναν τις προάλλες σε σχολείο του Περάματος, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Το μέτωπο στο φασισμό θα είναι αμείλικτο».
Για το Κυπριακό, τέλος, ανέφερε ότι «παρά τις προόδους που έχουν γίνει, φαίνεται ότι η λύση δεν είναι πολύ κοντά».