Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Χειμώνας και ιώσεις: Τα συμπτώματα – Η αντιμετώπιση

Διπλό πακέτο παρεμβάσεων με σκοπό τη μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Γράφει η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Ο χειμώνας είναι για πολλούς η εποχή της χαλάρωσης και της απόλαυσης ζεστών ροφημάτων, όμως παράλληλα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι ιώσεις της εποχικής γρίπης, τα κρυολογήματα και άλλοι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό κάνουν την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας μικρούς και μεγάλους. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκασταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, με την κατάλληλη πρόληψη και φροντίδα, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να απολαύσουμε και αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου, χωρίς περιττές ανησυχίες, σύμφωνα με το 

Η χαμηλή θερμοκρασία από μόνη της δεν προκαλεί ασθένειες, αλλά ευνοεί την εξάπλωση ιών. Οι συνθήκες συγχρωτισμού και ο ελλιπής αερισμός των εσωτερικών χώρων αποτελούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες επιβάρυνσης της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα και, κατά συνέπεια, τους συνηθέστερους τρόπους διασποράς των ιογενών λοιμώξεων στην κοινότητα.

Οι συχνότερες ιώσεις του χειμώνα συνοδεύονται από τα συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Βήχας και καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή των ιώσεων του χειμώνα. Ακολουθώντας απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης, αλλά και διασποράς:

  • Καλή υγιεινή των χεριών: Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες.
  • Αερισμός των χώρων: Ακόμη και το χειμώνα, είναι σημαντικό να αερίζουμε τακτικά τους χώρους όπου βρισκόμαστε, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση μικροβίων.
  • Υγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τακτική άσκηση: Η άσκηση συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού και βοηθά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης.
  • Εμβολιασμός: Το θεμελιώδες μέτρο πρόληψης είναι οι εμβολιασμοί ειδικά στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα. Μέσω του εμβολιασμού θα μειωθούν τόσο οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης όσο και των μακροχρόνιων επιπλοκών.

Αν τελικά «χτυπηθείτε» από κάποια ίωση, είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε και να ενυδατώνεστε καλά. Οι περισσότεροι ιοί αντιμετωπίζονται με ανάπαυση, συμπτωματική αγωγή και καλή φροντίδα στο σπίτι, αλλά αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται, εκτός αν υπάρχει επιβεβαίωση βακτηριακής λοίμωξης και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση.

Η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αναπνευστικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Αν και με διαδρομή χιλιετιών, το ρητό του Ιπποκράτη «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα και περάστε έναν υγιή και ζεστό χειμώνα.

 

Tags
Back to top button