Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Victor Lustig : Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ (βίντεο)

Με αφορμή τη δημοπρασία του  Πύργου του Άιφελ που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στη Γαλλική πρωτεύουσα, δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς στην ιστορία του Βίκτορ Λάστιγκ που το 1925 επιχείρησε να πουλήσει για… παλιοσίδερα ολόκληρο τον Πύργο.

Τότε η «Dame en Fer» (Σιδηρά Κυρία) όπως οι Γάλλοι αποκαλούν το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας τους, προβλημάτιζε εξ αιτίας του υπερβολικού κόστους συντήρησης. Το μνημείο χρονολογείται απο το 1889, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα,ο  πολυταξιδεμένος Βίκτορ Λάστιγκ άδραξε την ευκαιρία για μια κομπίνα μεγατόνων όταν ακούστηκε οτι θα κατεδαφιζόταν.

Κι αυτό γιατί ο μηχανικός Γουστάβος  Άιφελ που τον κατασκεύασε, είχε πάρει άδεια για να σταθεί μόνο για 20 χρόνια,·οπότε προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού.

Είχε προγραμματίσει να γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

Μιλούσε πέντε γλώσσες και συνήθιζε να αυτοαποκαλείται, « Κόμης», ενώ ήταν επαγγελματίας απατεώνας. Για την περίπτωση άρχισε να συστήνεται ως  «Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αλληλογραφίας και Τηλεγραφημάτων» και πήρε ένα φίλο του για γραμματέα.

Κανόνισε να συναντηθεί με τους πέντε μεγαλύτερους εμπόρους σιδερικών στο Παρίσι, λέγοντας οτι είναι  εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ότι θα έδινε τα δικαιώματα της κατεδάφισης του Πύργου του Άιφελ σε όποιον πλήρωνε τα περισσότερα με την προϋπόθεση οτι η συνάντηση θα έμενε  μυστική για να μην προκληθούν αντιδράσεις απ’ τον κόσμο…

Από τους υποψήφιους αγοραστές, όμως, ο Λάστιγκ δεν επέλεξε αυτόν που έδινε τα περισσότερα χρήματα, αλλά αυτόν που φαινόταν πιο  αφελής.

Το όνομά του ήταν Αντρέ Ποασόν  και τέσσερις μέρες αργότερα, ο Λάστιγκ έφυγε απ’ το Παρίσι με την επιταγή του στην τσέπη….

Δείτε το βίντεο

 

Tags
Back to top button