Μπορεί οι τσούχτρες να έχουν… κυριαρχήσει στον Κορινθιακό κόλπο τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τώρα τρέχει να λάβει μέτρα.
Παράλληλα – στη λογική ότι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μεδουσών και γενικότερα της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της χώρας – ανακοίνωσε την ολοκλήρωση σε βάθος τριετίας του προγράμματος αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 200 μικρούς οικισμούς, σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. «Το έργο αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρύπανσης, αλλά και στην πρόληψη προστίμων που θα καλούνταν να πληρώσει η χώρα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προγραμματίζουν μέσω τροπολογίας – γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή – να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, κατ’ εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής.
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στο βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπερ-αλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση.