Ο Χ.Θεοχάρης δηλώνει ότι ο ελληνικός τουρισμός "ανοίγει πανιά", τα ρεπορτάζ στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαδέχονται το ένα το άλλο δείχνοντας και λέγοντας ότι άνοιξε ο τουρισμός (τα πλάνα ακόμα και από άδειες παραλίες) αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι κρατήσεις είναι... "υπό του μηδενός" και όλοι οι επαγγελματίες του χώρου είναι σε αναμονή για τον... Ιούλιο!
Οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία επίσημα ξεκινάει σήμερα με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να επιμένουν πως υπάρχει σχέδιο για την επιτυχή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά οι προοπτικές είναι αρνητικές και η κυβερνητική ευθύνη είναι μεγάλη.
Γιατί; Γιατί απλά δεν έχουν καταπολεμηθεί οι βασικές αιτίες που είναι η ανάγκη ύπαρξης «διαβατηρίου υγείας» που ζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης, η εστίαση που δεν παίζει μουσική, οι Ευρωπαίοι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ακόμα ο φόβος για τον κορωνοϊό, το βρετανικό εμπάργκο και οι .
Πλέον είναι βάσιμοι οι φόβοι των επαγγελματιών του τουρισμού για χρονιά ακόμα χειρότερη από πέρυσι! Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία.
Με λίγα λόγια, ο Μάιος έχει ήδη χαθεί, ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ήδη χαμένος, ενώ υπάρχουν μόνο απειροελάχιστες ελπίδες μήπως εμφανιστεί κάποιο τουριστικό κύμα τον Ιούλιο, ωστόσο κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν στοιχηματίζει σε αυτό.
Όπως λένε στη Ρόδο, μέχρι και την 11η Μαΐου, υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί ένα μέρος του τουριστικού εισοδήματος από τους Ισραηλινούς. Τελικά ούτε αυτό θα συμβεί.
Επίσης η βρετανική αγορά είναι προφανές πως δεν θα κινηθεί και πάλι φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που η βρετανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις covid-free ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Όμως το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι πως τα brand names του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν με θλίψη τις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και ελπίδες για μελλοντική άφιξη τουριστών στα δύο αυτά νησιά, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδόχος της Μυκόνου δήλωσε ότι από τις 100 κρατήσεις που είχε ακυρώθηκαν οι 94, ενώ χάνουν τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς τουρίστες.
Στην Σαντορίνη μιλάνε για πληρότητα 3-5% και αυτό θα αλλάξει λίγο ή θα ανεβοκατεβαίνει καθώς οι μισές πτήσεις των Άγγλων και τα μεγάλα tour operators έχουν ακυρώσει τα προγράμματά τους και τα έχουν βάλει να επανεκκινήσουν 26 Ιουνίου.
Τα ίδια και στην Ρόδο με πολύ λίγες κρατήσεις για τη θερινή περίοδο ενώ οι περισσότεροι ξενοδόχοι αποφεύγουν προς το παρόν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, στις 15 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν περίπου 15 από τα 650 ξενοδοχεία του νησιού.
Διερωτάται, λοιπόν, ο καθένας από εμάς προς τι όλο αυτό το κύμα υπεραισιοδοξίας το οποίο καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, από τη στιγμή που τόσο το κλειστό επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην τουριστική αγορά της χώρας αλλά αντίθετα βλέπει κάποιος τα σημερινά δημοσίευματα.
Έτσι βλέπουμε σήμερα να μιλάνε για το... μεγάλο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου γιατί ήρθαν πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρομιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους τουρίστες να έχουν προορισμό τα ελληνικά νησιά, αλλά και περιοχές της ενδοχώρας -κυρίως της Πελοποννήσου ενώ τα τα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου υποδέχονται 32 διεθνείς πτήσεις (με βάση τις επιτρεπόμενες από το νόμο πληρότητες μαιλάμε για 3.000-3.500 τουρίστες!