Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το τέχνασμα του Παπαφλέσσα: Πως οι Τούρκοι παρέδωσαν την Καλαμάτα στους Έλληνες δίχως μάχη;

Στις 22 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες επαναστάτες πήραν θέσεις μάχης γύρω από την πόλη της Καλαμάτας. Ήταν μια από τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες του απελευθερωτικού αγώνα του ’21.

Αρχές Μαρτίου, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν άντρες και να ξεσηκώνουν τους υπόδουλους Έλληνες.

Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, φοβόταν ενδεχόμενη επίθεση από τους ληστές της περιοχής και ζήτησε ενισχύσεις.

Το τέχνασμα του Παπαφλέσσα
Ο Παπαφλέσσας είχε διαδώσει τις φήμες για τους επικίνδυνους ληστές προκειμένου να παραπλανήσει τους εχθρούς. Στο μεταξύ, οι Έλληνες περίμεναν πολεμικά εφόδια που θα έστελναν οι Φιλικοί με πλοίο στο λιμάνι του Αρμυρού.

Ο Παπαφλέσσας έβαλε στο παιχνίδι τον μπέη της Μάνης, Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, ο οποίος μέχρι τότε δίσταζε να πάρει μέρος στην επανάσταση.

Τον έπεισε να δώσει άδεια εκτελωνισμού στο φορτίο και διέταξε στον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά να το μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Όταν είδε ένοπλους να συνοδεύουν το φορτίο, ο Αρναούτογλου θορυβήθηκε και ζήτησε να μάθει τι περιείχε. Ένας από τους Έλληνες του απάντησε ότι είχε λάδι και το μετέφεραν ένοπλοι γιατί φοβόντουσαν τους ληστές που δρούσαν στην περιοχή.

Τότε, ο Τούρκος διοικητής ζήτησε τη βοήθεια του Πετρομπέη, ο οποίος πλέον ήταν στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών, και του έστειλε ενισχύσεις 150 Μανιάτες στρατιώτες με αρχηγό τον γιο του, Ηλία.

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης είπε στον Αρναούτογλου ότι θα χρειαζόταν κι άλλες ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες. Ωστόσο, αντί για τις ενισχύσεις που περίμεναν οι Τούρκοι, στην Καλαμάτα έφτασαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες, ο οποίος κατέλαβε τους λόφους γύρω από την πόλη και ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο, οι οποίοι πήραν θέσεις μάχης στην απέναντι πλευρά.

Ο διοικητής Αρναούτογλου και οι Τούρκοι είχαν αποκλειστεί στην πόλη και δεν είχαν κανένα περιθώριο διαφυγής.

Στις 23 Μαρτίου οι Έλληνες Επαναστάτες εισέβαλαν στην Καλαμάτα και ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να παραδοθεί. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την Καλαμάτα στους επαναστάτες.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία είχε μόλις ξεκινήσει…

Tags
Back to top button