Η ιαπωνική διαστημική εταιρεία ispace θα μεταφέρει το πρώτο ρόβερ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη Σελήνη το 2022.
Τα ΗΑΕ -μία χώρα μόνο 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι εργαζόμενοι- αναπτύσσουν από το 2017 ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, πρωτοπορώντας στον αραβικό κόσμο και χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες που προκύπτουν από τη διαστημική τεχνογνωσία, για να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.
Τον Φεβρουάριο, τα ΗΑΕ έθεσαν το σκάφος Hope (Ελπίδα) σε τροχιά γύρω από τον Άρη, μία πρωτιά για αραβική χώρα, και ήδη λαμβάνουν στοιχεία από την ατμόσφαιρα και το κλίμα του γειτονικού πλανήτη. Το 2019, ο Χάζα αλ-Μανσούρι έγινε ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ που πέρασε ένα μικρό διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ προ ημερών τα ΗΑΕ επέλεξαν την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα κάνει εκπαίδευση αστροναύτη στη NASA.
Η αποστολή του ρόβερ των ΗΑΕ
Το νέο σεληνιακό ρόβερ «Ρασίντ» της αποστολής «Emirates Lunar Mission» σχεδιάζεται αποκλειστικά από τα ΗΑΕ. Η κατασκευή του θα γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ (MBRSC) στο Ντουμπάι και θα παραμείνει στη Σελήνη μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του (συλλογή δεδομένων), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η ιαπωνική εταιρεία ispace ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την παροχή εμπορικών μεταφορών στη Σελήνη. Η εκτόξευση του 2022 θα είναι η πρώτη σχετική αποστολή της εταιρείας και θα γίνει από τη Φλόριντα με χρήση ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X του Ίλον Μασκ, που θα θέσει τη σεληνιακή άκατο της ispace σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Στη συνέχεια, η τελευταία θα κατέβει μόνη της στην επιφάνεια της Σελήνης και θα απελευθερώσει το ρόβερ των ΗΑΕ, που θα αρχίσει την εξερεύνησή του. Η ispace θα διασφαλίσει, επίσης, την τροφοδοσία του ρόβερ με ενέργεια και τις ασύρματες επικοινωνίες του. Ο απώτερος διαστημικός στόχος των ΗΑΕ είναι η δημιουργία μίας αποικίας στον Άρη έως το 2117.