Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Το πρωτοχρονιάτικο δώρο με ισχυρό συμβολισμό της βασίλισσας Ελισάβετ στην Καμίλα

Τον τίτλο της Λαίδης στο Ιπποτικό Τάγμα της Περικνημίδας (καλτσοδέτας) απένειμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ στην 74χρονη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δούκισσα της Κορνουάλης, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες και την αφοσίωση της συζύγου του διαδόχου του θρόνου στην μονάρχη και στο Στέμμα.

Πρόκειται για την ύψιστη τιμή που η βασίλισσα μπορεί να απονείμει καθώς το Τάγμα της Περικνημίδας είναι το πρώτο τη τάξει τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που ιδρύθηκε το 1348 από τον βασιλιά Εδουάρδο τον Γ'. Μάλιστα, για την δημιουργία του Τάγματος υπάρχουν πολλοί θρύλοι με επικρατέστερο αυτόν που αναφέρει ότι η κόμισσα του Σάλσμπουρι, Ιωάννα του Κεντ, χόρευε στο παλάτι του Έλθαμ όταν η καλτσοδέτα της γλίστρησε και έπεσε κάτω.

Οι παριστάμενοι άρχισαν να γελούν ειρωνικά και τότε, ο βασιλιάς την πήρε και την έδεσε στο πόδι του λέγοντας στην αγγλονορμανδική διάλεκτο: «Honi soit qui mal y pense» (ντροπή σε όποιον σκέφτεται το κακό). Η παραπάνω φράση έγινε το ρητό του τάγματος. Ο αριθμός των Ιπποτών και των Κυριών που γίνονται μέλη στο Τάγμα της Περικνημίδας ανέρχεται στα 24 άτομα και μόνο η βασίλισσα έχει την δυνατότητα να χρήσει κάποιον μέλος του Τάγματος και μάλιστα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του πρωθυπουργού. Εκτός από τα 24 κύρια μέλη του μεσαιωνικού Τάγματος υπάρχουν και οι «υπεράριθμοι Ιππότες και Κυρίες», που είναι μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αλλά και ξένοι γαλαζοαίματοι.

Μετά την ύψιστη απονομή από την μονάρχη στη νύφη της τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ανοίγει ο δρόμος για την δούκισσα της Κορνουάλης να λάβει τον τίτλο της «βασίλισσας», όταν ο πρίγκιπας Κάρολος ανέλθει στο θρόνο. Το 2005 ο Κάρολος και η «αιώνια» ερωμένη του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, παντρεύτηκαν σε μια σεμνή τελετή, στην οποία δεν παρέστη η Ελισάβετ ενώ ήταν ακόμα νωπή η μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα, την οποία ο βρετανικός λαός λάτρευε. Έτσι, το παλάτι είχε ανακοινώσει πως, όταν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς η Καμίλα θα λάβει τον τίτλο της «Princess Consort» (πριγκίπισσα σύντροφος). Φίλοι του πρίγκιπα της Ουαλίας έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ στην πραγματικότητα επιθυμεί να δει την Καμίλα βασίλισσα στο πλευρό του, όταν και αν, η 95χρονη μητέρα του αποφασίσει να παραιτηθεί υπέρ του.

Αντιδράσεις για την απονομή του τίτλου του Ιππότη από την Ελισάβετ στον Τόνι Μπλερ

Την ίδια μέρα η βασίλισσα απένειμε τον τίτλο του Ιππότη στο Τάγμα της Περικνημίδας στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και στην βαρώνη Βάλερι Άμος, μέλος των Εργατικών και διπλωμάτη, η οποία έχει υπηρετήσει στο Γραφείο των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Η Άμος με καταγωγή από την Γουιάνα είναι το πρώτο άτομο από εθνική μειονότητα της Βρετανίας που λαμβάνει τον παραπάνω τιμητικό τίτλο.

Μετά την απονομή του τίτλου στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ξέσπασε σάλος στα social media καθώς χιλιάδες Βρετανοί χρήστες διαμαρτύρονται και ζητούν να του αφαιρεθεί ο τίτλος του Ιππότη, επειδή έσυρε την χώρα στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν το 2003. Όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί στη Βρετανία έχουν τιμηθεί ως μέλη του Τάγματος της Περικνημίδας, σχεδόν, αμέσως, μετά το τέλος της πρωθυπουργίας τους, εκτός από τον Μπλερ, που περίμενε 14 χρόνια για τον πολυπόθητο τίτλο καθώς, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, δεν διατηρούσε καλή σχέση με την Ελισάβετ.
 

Tags
Back to top button