Είναι μια εικόνα που πιθανόν δεν έχεις ξαναδεί αλλά που σίγουρα σε εντυπωσιάζει η όψη της. Για φαντάσου να έχεις πάει μια εκδρομή και να περπατάς στη φύση και ξαφνικά να δεις μπροστά σου να ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά ενός ποταμού ένα άγαλμα με το πρόσωπο μιας γυναίκας.
Κι όμως αυτό συμβαίνει σε ένα ελληνικό ποτάμι και συγκεκριμένα στον ποταμό της Έρκυνας. Είναι το ποτάμι το οποίο πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς, διασχίζει το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό. Εκεί, λοιπόν, εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά, θα συναντήσεις και κάτι άλλο. Την Έρκυνα!
Το ποτάμι της Έρκυνας δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του. Ένα σημείο που ξεχωρίζει με σιγουριά είναι εκεί που βρίσκονται οι πηγές του. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, είναι γνωστή ως Κρύα όπου και υπάρχει και το ομώνυμο χωριό. Η περιοχή , είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού. Αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου, καθώς και πόλο έλξης τουριστών με κύρια χαρακτηριστικά τα αιωνόβια πλατάνια, τους μικρούς καταρράκτες και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.
Εκεί, λοιπόν, θα δεις ξαφνικά μπροστά σου ένα άγαλμα να ξεπροβάλλει μέσα από το νερό. Είναι η νύμφη Έρκυνα. Τι λέει η μυθολογία γι’ αυτήν; Θεωρείται ότι η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με τη Περσεφόνη. Η Έρκυνα, η Νύμφη του ποταμού και κόρη του Tροφωνίου, ήταν φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα.
Καθώς, λοιπόν, τα δύο κορίτσια έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να τo πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ορμητικό νερό ξεχείλισε. Μία πηγή, λοιπόν, ξεπετάχτηκε από τη γη, η πηγή της Έρκυνας. Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.
Κάτι που δεν ξέρεις για το ποτάμι της Έρκυνας είναι ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, με την Αράπιτσα στην Νάουσα, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, την Ζηλιάνα στην Πιερία και την Νέδα.