Το Πάσχα αποτελεί κάθε χρόνο μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα σύντομο και ευχάριστο διάλειμμα, που θα σας φέρει πιο κοντά σε οικογένεια, φίλους και εκκλησία.
Πρωταγωνιστές των ημερών είναι τα έθιμα και τα ήθη που αναβιώνουν σε διάφορες γωνιές της χώρας μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες.
Είτε στο βουνό, είτε με φόντο το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, ακολουθούν δέκα κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί, γνωστοί για τα ξεχωριστά πασχαλινά τους δρώμενα, τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις μέρες των εορτών.
- Μονεμβασιά -Ρομαντική ατμόσφαιρα και άρωμα άλλης εποχής
Η καστροπολιτεία του Ρίτσου θα σας μαγέψει με το άρωμα μιας άλλης εποχής, την ρομαντική της ατμόσφαιρα αλλά και τα αγριολούλουδα της, που γίνονται ένα με το κλίμα κατάνυξης. Τι πρέπει να γνωρίζετε αν βρεθείτε εκεί; Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια του κάστρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας. Μην παραλείψετε να χαζέψετε τη θέα της Μονεμβασιάς από ψηλά και συγκεκριμένα από την Αγία Σοφία, μια εκκλησία του 1100 μ.Χ. που βρίσκεται στο χείλος του κάθετου γκρεμού.
- Καλαμάτα -Ο πόλεμος με τις σαΐτες
Η Καλαμάτα γιορτάζει το Πάσχα με τα ιδιαίτερα έθιμα της, με κορυφαίο το σαϊτοπόλεμο που αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα. Η παράδοση θέλει τους Μεσσήνιους να χρησιμοποιούσαν τις σαΐτες για να σταματήσουν την επιδρομή του ιππικού των Τούρκων. Κάθε χρόνο η πόλη προσκαλεί όσους θέλουν να βιώσουν από κοντά αυτό το έθιμο και να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα. Οσοι συμμετέχουν στο σαϊτοπόλεμο χωρίζονται σε μπουλούκια και φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, εκτοξεύουν τις χάρτινες σαΐτες που είναι γεμάτες με μπαρούτι.
- Λεωνίδιο -Μαγευτικό Πάσχα με πολύχρωμα αερόστατα
Η πρωτεύουσα της Τσακωνίας λάμπει ολόκληρη μέσα στο φαντασμαγορικό σκηνικό που δημιουργούν τα πολύχρωμα αερόστατα που ελευθερώνονται στον ουρανό με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» στις ενορίες και για 30-40 λεπτά τον κατακλύζουν, προσθέτοντας 500-600 αστέρια σ΄ αυτά της ανοιξιάτικης γλυκιάς αναστάσιμης νύκτας. Στα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου μπορείτε να περπατήσετε και να «μεθύσετε» από το έντονο άρωμα των καμένων νεραντζιών.
- Μετέωρα -Αγγίζοντας το θεϊκό
Μια εμπειρία διαφορετική από όλες τις άλλες υπόσχεται να σας χαρίσει το Πάσχα στα Μετέωρα, εκεί όπου ο επισκέπτης έρχεται σε απόσταση αναπνοής από τον ουρανό. Οι κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, οι ψαλμωδίες και η βυζαντινή μουσική μαγεύουν τους πιστούς. Το Πάσχα στα Μετέωρα δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολές, αντιθέτως, ο λιτός και διακριτικός στολισμός των επιτάφιων είναι χαρακτηριστικός. Οι λειτουργίες στις μονές ξεκινούν στις επτά το απόγευμα. Το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 9.Οταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το τελετουργικό.
- Σπέτσες -Κλασική και κοντινή επιλογή
Για όσους από εσάς θέλετε να ξεκινήστε από νωρίς τις καλοκαιρινές σας διακοπές στα ελληνικά νησιά, τότε το Πάσχα αποτελεί μια καλή αφορμή για να κάνετε την αρχή και να κλείσετε εισιτήριο για έναν από τους πιο κοντινούς και κλασικούς προορισμούς, τις Σπέτσες. Οπως σε όλα τα ελληνικά νησιά, έτσι και στις Σπέτσες, το Πάσχα είναι μαγικό. Το νησί αυτό που είναι γνωστό ως ριβιέρα των vip, την άνοιξη ανθίζει ολόκληρο και γεμίζει από μεθυστικά αρώματα. Ο εορτασμός του Πάσχα γίνεται με ιδιαίτερη κατάνυξη, με θέα τη θάλασσα και τα έθιμα δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή αρχίζουν οι περιφορές των επιτάφιων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη και συναντιούνται στην πλατεία του Ποσειδωνίου. Κάθε ενορία του νησιού ακολουθεί και αναβιώνει τα δικά της έθιμα: στην ενορία της Ανάληψης καίνε μια βάρκα, ενώ στην πλατεία της Κουνουπίτσας πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα» την Κυριακή του Πάσχα.
- Ανδρος -Εκρηκτική Ανάσταση λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα
Το ήσυχο και αρχοντικό νησί, που βρίσκεται μόνο δύο ώρες μακριά από την Αττική και προσκαλεί τον κόσμο να γιορτάσει το Πάσχα με στιγμές κατάνυξης και όμορφες εικόνες. Αυτήν την περίοδο η Ανδρος αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται πιο φασαριόζα, για αυτό και λέγεται ότι έχει κατακτήσει τον τίτλο των πιο «βροντερών» εορτασμών από πολλά άλλα μέρη της χώρας. Πρωταγωνιστές εδώ είναι τα μάσκουλα, τα παλιά μαντεμένια κανόνια που γεμίζουν πυρίτιδα και βροντούν προς κάθε κατεύθυνση και εκπλήσσουν τους επισκέπτες. Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του νησιού σφύζουν από κόσμο, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι Επιτάφιοι από τις τρεις Ενορίες της Χώρας συναντιούνται στην Πλατεία Καΐρη. Ενα από τα έθιμα που δεν πρέπει να χάσετε είναι η «Γιορτή του λεμονιού» κατά την οποία οι νοικοκυρές του νησιού ετοιμάζουν και προσφέρουν στον κόσμο γλυκά με βάση το λεμόνι των κήπων τους. Μετά την Ανάσταση ο ουρανός της Ανδρου φωτίζεται από χιλιάδες βεγγαλικά και την Κυριακή του Πάσχα ο «λαμπριάτης» έχει την τιμητική του. Τι είναι αυτός; Κατσικάκι ή αρνί γεμιστό , που ψήνεται σε ξυλόφουρνο αργά για 8-10 ώρες! Ηδη τρέχουν τα σάλια μας!
- Υδρα- Ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα
Εδώ η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα θα σας μείνουν αξέχαστα. Ενας διαχρονικός προορισμός για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε το Πάσχα με τη θάλασσα και να μην απομακρυνθείτε πολύ από την πρωτεύουσα. Η Υδρα έχει αρχοντική ομορφιά και την άνοιξη όλο το νησί είναι ανθισμένο. Η χαρακτηριστικότερη στιγμή κατά τον εορτασμό του Πάσχα είναι η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα καλντερίμια και τις γειτονιές του νησιού τη Μεγάλη Παρασκευή και η είσοδος του Θαλασσινού Επιτάφιου που περιφέρεται στη συνοικία Καμίνι μέσα στο νερό, όπου διαβάζεται η Ακολουθία. Την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας τιμωρείται από τα όπλα των ντόπιων και έπειτα τον κρεμούν για να παραδοθεί στις φλόγες. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε αμυγδαλωτά!
- Πάτμος – Λειτουργίες με θέα στο πέλαγος και σκορπισμένες λεβάντες
Το νησί έχει το δικό του μοναδικό σοφιστικέ και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και γιορτάζει το Πάσχα με κατάνυξη και μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες και ανθόνερο, με θέα το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Η Πάτμος δεν έχει δικό της αεροδρόμιο, οπότε αν θελήσετε να την επισκεφτείτε, θα πρέπει να βρείτε ένα κοντινό νησί, το οποίο εξυπηρετείται από πτήσεις και μετά να φτάσετε σε αυτήν με κάποιο πλοίο ή δελφίνι. Ισως αυτό φαίνεται αρκετά κουραστικό και χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Ενα από τα έθιμα που αναβιώνουν στο νησί και εντυπωσιάζουν είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες!
- Τήνος -Ο επιτάφιος με το φλεγόμενο σταυρό
Την αποκαλούν «νύφη των Κυκλάδων» και είναι το νησί της πίστης και των θαυμάτων. Η Τήνος ντύνεται με τα ανοιξιάτικα της και γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της τρόπο, αφού συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές της. Τη Μεγάλη Παρασκευή, επιτάφιοι τόσο καθολικοί όσο και ορθόδοξοι, στολισμένοι περίτεχνα συγκεντρώνονται στην εξέδρα της παραλίας στην πλατεία της Χώρας και εκεί ψάλλονται τα εγκώμια. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.
- Κέρκυρα – Το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας
Επιλέξαμε να κλείσουμε με διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου, την Κέρκυρα, εκεί όπου η λαμπρότητα και η επισημότητα αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο. Οι φιλαρμονικές του νησιού βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους. Το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών και οι επισκέπτες – λαοθάλασσα για την ακρίβεια- στήνονται κάτω από αυτά για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία και να φωτογραφηθούν. Αν περιμένετε να σουβλίσετε αρνί στην Κέρκυρα, ξεχάστε το! Μπορεί το Πάσχα να το επιβάλλει, αλλά οι ντόπιοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.
Πηγή: