Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία!

Την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα παραδώσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από τα εδάφη της στην Ισπανία. Και αυτό θα γίνει σχεδόν χωρίς να... ασχοληθεί κανείς.

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 350 χρόνια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι, στον ποταμό Μπιδασόα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Στη Νήσο των Φασιανών δεν ζει κανείς. Γεμάτο δέντρα και χόρτα, το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα παλιό μνημείο, για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται σπάνια το ιστορικό γεγονός που έγινε πάνω στο νησί το 1659.  

Για τρεις μήνες η Ισπανία και η Γαλλία διαπραγματευόταν στη Νήσο των Φασιανών το τέλος του μεταξύ τους πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν φτιάξει ξύλινες γέφυρες προς το νησί, ενώ τα στρατεύματα ήταν σε αναμονή. Τελικά υπεγράφη η Συνθήκη των Πυρηναίων, την οποία «επισφράγισε» ο γάμος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' με την κόρη του Ισπανού βασιλιά, Φιλίππου Δ'.  

Μία λεπτομέρεια αυτής της συμφωνίας ήταν ότι το εν λόγω νησί θα το μοιράζονταν οι δύο χώρες. Ετσι, κάθε χρόνο για έξι μήνες, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, ανήκει στην Ισπανία και τους επόμενους έξι στη Γαλλία. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό όμως. Απλά κόβουν τα χορτάρια και κλαδεύουν τα δέντρα, μια φορά τον χρόνο.

Πολύ σπάνια επισκέπτεται πλέον ο κόσμος το μικροσκοπικό νησί, με μήκος μόλις 200 μ. και πλάτος 40 μέτρα. Οι περισσότεροι αγνοούν την ιστορική σημασία του. Και όσο περνούν οι αιώνες, αυτό μικραίνει, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού.

Φέτος, δεν θα γίνει ούτε τελετή για την παράδοσή του. Κάποια στιγμή υπήρξε η ιδέα να τοποθετηθεί στο νησί η σημαία της χώρας στην οποία ανήκει κάθε εξάμηνο. Ομως, υπήρξε η ανησυχία ότι το μόνο που θα προκαλούσε αυτό ήταν το ενδιαφέρον των Βάσκων αυτονομιστών, που θα ήθελαν να την κατεβάσουν για να βάλουν τη δική τους. Οπότε απλά συνεχίζεται «ήσυχα» η ανταλλαγή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Tags
Back to top button