Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το μυστήριο της εξαφάνισης της θρυλικής λεγεώνας των Ρωμαίων: 5.000 άνδρες χάθηκαν και δεν έχει βρεθεί ίχνος τους…

Το τείχος του Αδριανού στη Μεγάλη Βρετανία είναι η απόδειξη ότι οι Ρωμαίοι δεν κατάφεραν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα βαρβαρικά φύλα του βορά, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Γι αυτό έφτιαξαν το τείχος για να προστατευτούν.

Ακόμα και η ένατη, η πιο τρομερή και σκληρή μονάδα του ρωμαϊκού στρατού, όταν έφτασε στο βρετανικό βορρά, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Πέντε χιλιάδες επίλεκτοι άνδρες χάθηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος, ούτε καν από τις ασπίδες ή τα σπαθιά τους, με τα οποία είχαν γίνει μια θρυλικά καταδρομική μονάδα.

Η εξαφάνιση της ενάτης

Η επεκτατική πολιτική που ακολουθούσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πραγματοποιούταν χάρη τον ισχυρό και άρτια εκπαιδευμένο στρατό της. Η κατάκτηση της Βρετανίας ήταν διακαής πόθος των Ρωμαίων από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα.

Την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου, συγκεντρώθηκε μεγάλη στρατιωτική δύναμη ώστε να καταλάβει τη Βρετανία, που θεωρούνταν ισχυρός αντίπαλος. Έστειλε συνολικά τέσσερις λεγεώνες με χιλιάδες στρατιώτες. Ανάμεσά τους ήταν η 9η λεγεώνα, που αποτελούσε την αφρόκρεμα του ρωμαϊκού στρατού. Είχε ιδρυθεί το 65 π.Χ. στην Ισπανία με το όνομα «Ένατη Ισπανική» με επικεφαλής τον Ιούλιο Καίσαρα. Αποτελούταν από 5.000 στρατιώτες και θεωρούταν η πιο δυνατή μονάδα του στρατού.

Ξεχώριζε για τον βαρύ εξοπλισμό, τους καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες και την αποτελεσματικότητα της στο πεδίο της μάχης. Η 9η λεγεώνα θεωρούταν ανίκητη γι’αυτό επιλέχθηκε από τον Κλαύδιο για το δύσκολο έργο της κατάκτησης της Βρετανίας….

Το 43 μ.Χ. η 9η λεγεώνα έφτασε στη Βρετανία. Σε διάστημα δύο ετών, ο οργανωμένος στρατός των Ρωμαίων κατάφερε να κυριεύσει το νότιο τμήμα της Βρετανίας. Ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί.

Οι Ρωμαίοι θέλησαν να επεκτείνουν τα σύνορά τους και να κατευθυνθούν βόρεια του νησιού. Όμως οι φυλές, που ήταν στο βορρά δεν θα παραδίδονταν εύκολα σε κανένα κατακτητή Πραγματοποιούσαν εξεγέρσεις κατά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τις οποίες ανέλαβε να καταστείλει η 9η λεγεώνα. Παρά τα πολλαπλά πλήγματα, οι εξεγέρσεις αναχαιτίστηκαν χάρη στο πειθαρχημένο πεζικό.

Μετά τις πρώτες μάχες και τις πολλαπλές απώλειες, η 9η λεγεώνα ανασυγκροτήθηκε και συνέχισε να κατευθύνεται ακόμα πιο βόρεια ώστε να κυριεύσει ολοκληρωτικά τη Βρετανία και οι ρωμαϊκές δυνάμεις να εισβάλουν στις περιοχές της κελτικής φυλής των Βριγάντων. Οι Ρωμαίοι παρά την άριστη στρατηγική που ακολουθούσαν είχαν έναν απρόβλεπτο εχθρό.

Οι βάρβαροι ήταν ανοργάνωτοι αλλά ήταν άξιοι μαχητές, επίμονοι, γνώριζαν καλύτερα τη περιοχή και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να τους αιφνιδιάσουν….

Μάλλον αυτό έγινε, όταν η φημισμένη λεγεώνα των Ρωμαίων εγκαταστάθηκε στο Γιορκσάιρ για να ελέγχει τον βορρά. Το Γιορκσάιρ σύμφωνα με τις έρευνες, είναι το τελευταίο μέρος από το οποίο δόθηκε η τελευταία αναφορά της λεγεώνας για την επισκευή ενός φρουρίου.

Μετά από εκεί η ύπαρξη της χάνεται και σε καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρεται η κατάληξη της. Οι ιστορικοί θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή, η 9η λεγεώνα να έπεσε θύμα κάποιας ενέδρας των βαρβάρων και το γεγονός να αποκρύφτηκε, ώστε να μη πληγεί το γόητρο των Ρωμαίων. Η εξολόθρευση της πιο δυνατής μονάδας του ρωμαϊκού στρατού άλλωστε θα ήταν ντροπιαστική….

Tags
Back to top button