Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα γαλαξιών που έχουν παρατηρηθεί ποτέ από το τηλεσκόπιο Hubble. Ονομάζεται RX J1347.5-1145 και απέχει από τη Γη 5 δις. έτη φωτός. Η παρατήρηση του συμπλέγματος αυτού έχει βοηθήσει τους επιστήμονες στο αστεροσκοπείο ALMA της Χιλής στο να κατανοήσουν ακόμη περισσότερο την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB) και στο πως αυτή αντιδρά με το σύμπλεγμα.
Η CMB είναι τα «σημάδια» της ακτινοβολίας που εκλύθηκε κατά την μεγάλη έκρηξη της δημιουργίας του Σύμπαντος. Πρόκειται ουσιαστικά το πιο «αρχαίο» φως του Σύμπαντος, φωτόνια ηλικίας 14 δις ετών τα οποία επιζούν σήμερα με την μορφή μικροκυματικής ακτινοβολίας, ή αλλιώς τις κοσμικές ακτίνες Χ.
Η μικροκυματική ακτινοβολία που είναι αόρατη βέβαια στην ανθρώπινη όραση αλλά μπορεί να ανιχνευθεί από τα ειδικά όργανα των αστρονόμων, φτάνει στην Γη. Στο ταξίδι αυτό μπορεί να περάσει μέσα από συμπλέγματα γαλαξιών όπως το RX J1347.5-1145 στα οποία υπάρχουν ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας. Έτσι τα ηλεκτρόνια αυτά μπορούν να φορτίσουν κατά τι τα «αρχαία» φωτόνια, δίνοντάς τους λίγο παραπάνω ενέργεια.
«Η ανίχνευση αυτών φωτονίων τω ενεργειακά φορτισμένων είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά απαραίτητη», σημειώνουν οι επιστήμονες της NASA: «Μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να καταλάβουν μερικές από τις βασικές ιδιότητες του Σύμπαντος όπως η θέση μεγάλων συμπλεγμάτων γαλαξιών».
Έτσι οι επιστήμονες δημιούργησαν την εικόνα του RX J1347.5-1145 (στο κέντρο) η οποία συλλέχθηκε από το Hubble. Με την εικόνα της κοσμικής ακτινοβολίας που συνέλεξε το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA (με το μπλε χρώμα) δημιουργώντας την σύνθετη αυτή εικόνα δίνοντας πληροφορίες για το πώς η ακτινοβολία CMB αντιδρά με κολοσσιαίων διαστάσεων συμπλέγματα γαλαξιών.