Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017 οι αρεοπαγίτες και οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, θέμα το οποίο αφενός έχει διασπάσει τον Άρειο Πάγο στα δύο και αφετέρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο νομικό όσο και στον πολιτικό κόσμο.
Ειδικότερα, σήμερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, προσδιόρισε την Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου είχε αναβάλει την σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας καθώς η εισηγήτρια της υπόθεσης που είχε ορίσει, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου, δεν ήταν έτοιμη.
Να σημειωθεί ότι οι Ολομέλειες του Ανώτατου Δικαστηρίου συνεδριάζουν κάθε Πέμπτη, αλλά προκειμένου να είναι ίδια μέρα με αυτήν που θα συνεδριάσει και η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, η κυρία Θάνου την προσδιόρισε μία μέρα πριν.
Παράλληλα, τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είχαν ζητήσει με γραπτό αίτημά τους προς την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου δεκαπέντε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης.
Στο έγγραφο που υπέγραφαν οι 15 από τους συνολικά 17 υπηρετούντες αντεισαγγελείς αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, ότι είναι αναγκαία η σύγκληση και της δικής τους Ολομέλειας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε συναδέλφους τους, εισαγγελείς και δικαστές.
Έτσι, η κυρία Δημητρίου όρισε τη σύγκληση της Ολομέλειας των αντεισαγγελέων για την ερχόμενη Τετάρτη.
Νομικοί που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, τόνιζαν ότι η σύγκληση της Ολομέλειας των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου ζητήθηκε προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεση τους στην πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.
Κατά της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών με νομοθετική πρωτοβουλία έχουν ταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, οι δικαστικές ενώσεις - και των ανωτάτων δικαστηρίων, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου- αλλά και πληθώρα καθηγητών του συνταγματικού δικαίου από όλες τις Νομικές Σχολές.
Όλοι εν λόγω φορείς υπογραμμίζουν ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τουλάχιστον δημόσια με δηλώσεις του, δύο φορές έχει αποκλείσει την πιθανότητα να νομοθετήσει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση για την αύξηση των ορίων ηλικίας με δεδομένη τη ρητή και απαγορευτική συνταγματική διάταξη.