Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Times: «Το πρωτοποριακό Me-163 της Γερμανίας ήταν στην ουσία ένα “ιπτάμενο φέρετρο”»

Χρειάστηκε να περάσουν 74 χρόνια για να "ανακαλύψουν" οι Times και το Μουσείο Τεχνολογίας του Μονάχου ότι το πρωτοποριακό αεροσκάφος της Luftwaffe ήταν ένα «ιπτάμενο φέρετρο»;

Και όμως ναι. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας λέγοντας πως χάρη σε νέες έρευνες με ακτίνες Χ απέδειξαν, αυτό που είναι γνωστό εδώ και 70 χρόνια,  ότι δηλαδή επρόκειτο για ένα πολύ επικίνδυνο αεροσκάφος.

Η έρευνα έγινε από το μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας του Μονάχου. Σύμφωνα με τον Andreas Hempfer υπεύθυνο του μουσείου το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος ήταν επικίνδυνο και οι πιλότοι ήταν εξίσου πιθανό να σκοτωθούν τόσο από εχθρικά πυρά όσο και από το ίδιο το αεροσκάφος.

«Δεν υπήρξαν τα όπλα θαύματα που προπαγάνδιζε ο Γιόζεφ Γκαίμπελς και το ναζιστικό καθεστώς και που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου»  είπε ο Hempfer για να συνεχίσει:

«Τέτοιοι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 από τη γερμανική αεροπορική βιομηχανία η οποία είχε χάσει έδαφος μετά τη λήξη του πολέμου προκειμένου να δικαιολογήσει την επιστροφή της».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι από τα 300 περίπου Me-163 που κατασκευάστηκαν δεν κατάφεραν να καταρρίψουν πάνω από 16 αμερικανικά βομβαρδιστικά, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου χάθηκαν 14 Me-163:

«Ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τους πιλότους του και αποδείχθηκε ένα τεχνικό αδιέξοδο».

Προς… απόδειξη των αυτονόητων το μουσείο του Μονάχου πραγματοποίησε σάρωση με ακτίνες Χ σε ένα σπάνιο Me-163 που επέζησε του πολέμου για να διαπιστώσει ότι υπήρχαν πολλές τεχνικές ατέλειες.

Μια από αυτές το γνωστό γεγονός ότι το καύσιμο του Me-163 τελείωνε σε μερικά λεπτά.

Αυτό που δεν είπε ο Hempfer είναι ότι φυσικά και επρόκειτο για ένα πολύ επικίνδυνο αεροσκάφος αφού για τον πυραυλοκινητήρα του υπήρχε το πολύ επικίνδυνο μείγμα υγρών καυσίμων το C-Stoff (καύσιμο) και το T-Stoff το οποίο δρούσε ως οξειδωτικό και όταν έρχονταν σε πρόσμιξη τα αποτελέσματα ήταν εκρηκτικά.

Παράλληλα η επικινδυνότητα του αεροσκάφους οφειλόταν στις τραγικές συνθήκες κατασκευής τους και στο γεγονός ότι πολλοί από τους πιλότους του λάμβαναν εκπαίδευση μερικών ημερών πριν μπουν στη μάχη.

Tags
Back to top button