Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Τι συμβαίνει στο μυαλό σου όταν κοιτάς το κινητό σου μόλις ξυπνάς;

Ανοίγεις τα μάτια και μαζί ανοίγεις και το κινητό;

Σου έχει συμβεί, πιθανότατα είναι κάτι που κάνουμε όλοι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το ρολόι χτυπά, ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια και πιάνεις το κινητό που φόρτιζε δίπλα σου όλο το βράδυ.

Κλείνεις το ξυπνητήρι και ασυναίσθητα αρχίζεις το σκρολάρισμα στα social, τσεκάρεις τα μέιλ και προτού το καταλάβεις, πέρασαν δέκα λεπτά.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως περίπου το 46% έως 61% των ανθρώπων θα σκρολάρουν στο κινητό αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή μέσα σε πέντε λεπτά από την ώρα που ξύπνησαν.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου από την δραστηριότητα αυτή. Οι οθόνες, όλες οι οθόνες εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως, που στα δικά σου μάτια δεν είναι μπλε αλλά περιλαμβάνεται σε κάθε φως από τέτοιου είδους οθόνες.

Έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε πως το μπλε φως μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην μνήμη και ειδικά η έκεθση σε αυτό νωρίς το πρωί μας βοηθά να ξυπνήσουμε καλύτερα και πιο γρήγορα.

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά μην βιαστείς. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι χρήσης του κινητού είναι τα γραπτά μηνύματα (97%), οι βιντεοκλήσεις (92%), το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (89%) και η περιήγηση στα social media (75%).

Το να απαντήσεις σε μέιλ και μηνύματα αμέσως μόλις ξυπνήσεις, σίγουρα σε προετοιμάζει για μια μέρα γεμάτη στρες. Έρευνες πιστοποιούν πως το να επεξεργάζεσαι μηνύματα που αφορούν την δουλειά εκτός εργασιακής ώρας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική μας υγεία.

Ταυτόχρονα, το να σερφάρεις στο διαδίκτυο αμέσως μόλις ξυπνήσεις, θα μάθεις θες δεςν θες τις πιο σημαντικές ειδήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κακές και θα μεγαλώσεις άθελά σου τα επίπεδα άγχους σου για όλη την ημέρα.

Τι να κάνεις; Αν έχεις ανάγκη το κινητό, κλείσε το wifi και data και ξεκίνα την ημέρα διαβάζοντας δυο σελίδες από το αγαπημένο σου e-book. Θα πάρεις και το απαρασίτητο μπλε φως και δεν θα στρεσαριστείς χωρίς λόγο

Tags
Back to top button