Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι σημαίνει «πουρμπουάρ» και ποια είναι η ιστορία του;

Έχει τύχει ποτέ να σας πούνε ή να πείτε σε κάποιον που σας εξυπηρέτησε "πάρε κάτι για τον κόπο σου να πιεις μια μπύρα;". Αυτή η φράση λοιπόν έχει νόημα γιατί περικλείει...τη σημασία της λέξης πουρμπουάρ!

Η λέξη πουρμπουάρ προέρχεται από την γαλλική έκφραση «pour boire» και σημαίνει «κάτι για να πιείς».

Ξεκίνησε το 17ο αιώνα στην Αγγλία όταν οι πελάτες στα πανδοχεία έδιναν κάτι παραπάνω στους υπαλλήλους για να τους προσέξουν λίγο παραπάνω.

Ως δωροδοκία θεωρούνταν το αγγλικό tip, από το ακρωνύμιο της φράσης to insure promptness, κάτι που ξεκίνησε στις παμπ τον 18ο αιώνα για να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση.

Από την άλλη οι ιπποκόμοι και οι υπηρέτες δέχονταν έξτρα χρήματα από τους αριστοκράτες σαν δώρο για την αφοσίωσή τους! 

Στην Αμερική οι πρόσφατα απελευθερωμένοι σκλάβοι δεν πληρώνονταν καθόλου από τα αφεντικά τους και ζούσαν μόνο από τα φιλοδωρήματα. 

Με τη λήξη ωστόσο του εμφυλίου πολέμου το φιλοδώρημα γρήγορα άρχισε να εξαπλώνεται και στην αμερικανική κοινωνία, ενώ οι πλούσιοι έκαναν κόντρες μεταξύ τους για το ποιος θα έδινε το μεγαλύτερο ποσό. 

Tags
Back to top button