Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Tι ήταν το «σίλφιο» στην αρχαιότητα; - Εσείς το γνωρίζατε;

Οι διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα προφανώς δεν ήταν ίδιες με τις σημερινές. Μπαίνουμε λοιπόν στα «Μαγειρεία των αρχαίων» με την καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού και αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα ένα από τα πιο αγαπημένα τους αρωματικά.

Αρωματικά φυτά και βότανα, εξωτικά μπαχαρικά, που έφταναν από την Ανατολή, από χώρες μακρινές και άγνωστες, μπορούσε να βρει ο Αθηναίος πολίτης στην αγορά της πόλης του. Παρ’ όλο που τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αυτό δεν απαγόρευε τη χρήση τους – ή και την κατάχρησή τους – τόσο στη μαγειρική όσο και την παρασκευή οίνου.

Πολύτιμο φυτό, που λάτρεψαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι, δυσεύρετο, αφού φύτρωνε μόνο στην Κυρηναϊκή και με τιμή υψηλή, το σίλφιο υπήρξε το αναντικατάστατο αρωματικό για κάθε σπουδαίο γεύμα. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη, εικάζεται ότι είχε μεγάλες ομοιότητες με το μάραθο και το σέλινο. Η κατάχρησή του ωστόσο από τους Ρωμαίους υπήρξε καταστροφική για το φυτό προκαλώντας την εξαφάνισή του ήδη από την αρχαιότητα.

Tags
Back to top button