Θέσεις μάχης λαμβάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Βουλή αναφορικά με τα αποτελέσματα του άτυπου eurogroup και το νέο επώδυνο όπως διαμορφώνεται δημοσιονομικό πλαίσιο για μετά το 2018.
Ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) άσκησε αυστηρή κριτική για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε συμφωνία» αλλά δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων και περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και να καθησυχάσει την πλειοψηφία επαναλαμβάνοντας το νέο κυβερνητικό αφήγημα περι μέτρων και αντιμέτρων κατηγορώντας παράλληλα την ΝΔ για έλλειψη στρατηγικής. «Επί ένα μήνα διαμορφώνατε την εικόνα ότι θα αποτύχουμε και πως θα πάμε σε εκλογές. Διαψευστήκατε» σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει «αυτή η συμφωνία πλαίσιο έχει την εξής εσωτερική λογική: για κάθε μέτρο που θα προβλέπει επιβάρυνση θα υπάρχει και αντίμετρο με αντίστοιχη ελάφρυνση. Συμφωνείτε;».
Ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε μάλιστα ακόμα ένα βήμα υποστηρίζοντας ότι «διαμορφώσαμε καθαρό ορίζοντα για την επόμενη 2ετία καθώς δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2017 και 2018» και πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει την ποσοτική χαλάρωση και «αναπτυξιακούς ρυθμούς για το 2017-2018 που είχαμε να δούμε από πριν το 2009».
Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης επισήμανε πως «η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει πως τελείωσε η λιτότητα και πως θα υπάρξει άλλο μείγμα πολιτικής. Ευαρέσκεια και αυτοαποθέωση της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ας διαβάσετε τα δύο κείμενα, της ευρωομάδας εργασίας και του ΔΝΤ. Αν τα διαβάσετε θα διαπιστώσετε πρώτον ότι δεν υπάρχει συμφωνία και δεύτερον ότι επιστρέφουν οι τροικανοί. Επιστρέφουν γιατί έλαβαν τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας».
Η αναφορές του κ. Βορίδη προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια από την πτέρυγα της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα ο πρώτος να αντιδράσει: «αν γελάτε και πανηγυρίζετε γιατί επίκειται μείωση του αφορολόγητου τοτε είμαι σίγουρος ότι θα γελάτε όπως τώρα και όταν θα ψηφίζετε μείωση των συντάξεων των 1.000 ευρώ και απελευθέρωση απολύσεων».