Πέντε μήνες έχουν περάσει από την διακοπή των δρομολογίων του Τραμ της Αθήνας στο τμήμα Νέος Κόσμος-Σύνταγμα. Τα προβλήματα στατικότητας που διαπιστώθηκαν (ύστερα από αυτοψίες) στον αγωγό που έχει δημιουργηθεί για τον εγκιβωτισμό του Ιλισού, εξανάγκασαν στο άμεσο κλείσιμο του τμήματος του τροχιόδρομου που σε πολλά σημεία του διέρχεται ακριβώς από πάνω.
Η διακοπή είχε ανακοινωθεί στη σχετική συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου ότι θα ήταν προσωρινή και για προληπτικούς λόγους αλλά μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.
Τον περασμένο μήνα, ήρθε πρόταση από τον πρόεδρο της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Νίκο Μπελαβίλα για αποκάλυψη του ποταμού Ιλισού για αποκατάσταση της σήραγγας από την Καλλιρόης έως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πάνω από τη νησίδα που περνά το Τραμ. Η ιδέα αγκαλιάστηκε πολύ γρήγορα, όμως ταυτόχρονα δημιουργούσε ένα άλλο θέμα. Την ανάγκη μετακίνησης της γραμμής του Τραμ.
Ο κ.Μπελαβίλας υποστήριξε πως η γραμμή του Τραμ βάσει του σχεδίου αυτού, θα μπορούσε να πηγαίνει στην παλιά χάραξη και από την Κασομούλη θα βγαίνει στη Συγγρού έως τους Στύλους Ολυμπίου Διός. Σχεδόν άμεσα υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι επί της ουσίας το τμήμα Ν.Κόσμος-Σύνταγμα παρουσιάζει μικρή κίνηση και θα μπορούσε να καταργηθεί, γεμίζοντας με ανησυχία για ένα νέο "ξήλωμα" των γραμμών του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας, 75 χρόνια μετά το πρώτο την δεκαετία του `50.
Λίγες μέρες αργότερα με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ ο ομότιμος καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κ.Χατζημιχάλης, σημείωσε με σκεπτικισμό πως η πρόταση για όδευση μέσω Συγγρού "δεν είναι άλλη από την αρχική ολυμπιακή πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί το 2002 από το ΚΑΣ γιατί οι κραδασμοί του τραμ επηρέαζαν αρνητικά τη Πύλη και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Υπάρχει γι’ αυτό σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επιπλέον η κατάληψη δύο λωρίδων κυκλοφορίας στο πιο στενό τμήμα της Συγγρού θα επιφέρει ένα άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα, επιδεινώνοντας το σημερινό αρνητικό φαινόμενο του «λαιμού της μπουκάλας» και δημιουργώντας μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Η πρόταση για μετάθεση κατά 75 μέτρα μακριά από την Πύλη του Αδριανού, για τον περιορισμό των κραδασμών, είχε απορριφθεί και αυτή από το υπ. Πολιτισμού".
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και το κόστος για την κατασκευή νέων γραμμών Τραμ για να αντικαταστήσουν τις σημερινές δεν είναι ευκαταφρόνητο και υπολογίζεται βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας σε περίπου 10-12εκατ.ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ θα χρειαστούν εκ νέου μελέτες, περιβαλλοντική αδειοδότηση, νέα απόφαση του ΚΑΣ και του ΣτΕ, πράγμα που κάνει ιδιαίτερα επισφαλή την ενεργοποίηση αυτής τουλάχιστον της διαδρομής.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Πολύζος, πολεοδόμος, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος της ΕΤΑΔ μιλώντας στο ypodomes.com για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Τραμ σχολίασε "η πρόταση Μπελαβίλα για να την αλλαγή χάραξης από τη Συγγρού και προς το Σύνταγμα είναι ενδιαφέρουσα και τολμηρή. Θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα γενικό σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση του κέντρου από τα οχήματα. Κατά την άποψη μου θα ήταν λάθος να καταργηθεί το τμήμα από το Νέο Κόσμο μέχρι το Σύνταγμα και σαν μέσο θα έμενε "κολοβό". Κοιτάξτε, σήμερα το Τραμ είναι εγκλωβισμενο στο Σύνταγμα και πρέπει να επεκταθεί προς Ομόνοια, Πατήσια και ενδεχομένως και προς Πειραιώς, Αλεξάνδρας και Σταθμό Λαρίσης, μία από τις μελλοντικές συγκοινωνιακές πύλες της Αθήνας, όχι να κάνουμε σκέψεις για κατάργηση του. Εξάλλου δεν μπορούμε να βασίζουμε τις μετακινήσεις μας μόνο στο Μετρό. Αν υπολογίσουμε πόσα χρόνια χρειάζονται για κάθε επέκταση του, θα χρειαστούν δεκαετίες για να λυθεί το σημερινό κυκλοφοριακό και πάλι θα υπάρχουν περιοχές χωρίς κάλυψη. Πεποίθηση μου είναι ότι χρειάζεται συνδυασμός των μέσων. Μετρό ως ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών και μετά Τραμ, Προαστιακό, λεωφορεία. To σημαντικό είναι να μειώσουμε δραστικά τις μετακινήσεις με τα ι.χ. Το είδαμε να συμβαίνει στο Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στο ypodomes.com και ο Ευθύμης Μπακογιάννης, Δρ Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας της ΣΑΤΜ ΕΜΠ. Όπως τονίζει "πολύ λόγος γίνεται τελευταία, λόγω και των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν, για την κατάργηση του τμήματος της γραμμής του τραμ από το Φιξ μέχρι το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή θα πήγαινε την Αθήνα πολλά χρόνια πίσω. Θα ακύρωνε την προοπτική το τραμ να συνέχιζε διά των Λ. Πανεπιστημίου και Πατησίων μέχρι τα Άνω Πατήσια και να έδινε μια νέα πνοή στις υποβαθμισμένες περιοχές γύρω από τον άξονα της Πατησίων. Πράγματι, σύμφωνα με το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο, ο σταθμός του Συντάγματος δεν είναι τερματικός. Το τραμ σταμάτησε προσωρινά αναμένοντας την ανάπλαση της Λ. Πανεπιστημίου αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει και χωρίς την πλήρη ανάπλαση.
Ωστόσο το τραμ ανοίγει μια πολύ αισιόδοξη προοπτική για την πρωτεύουσα. Αν και σήμερα δεν είναι δημοφιλές επειδή επίσης αφαιρεί χώρο από το αυτοκίνητο, αποδεικνύει στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για την ανάπλαση των πόλεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών περιβάλλοντος, ώστε να λειτουργούν με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερη δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο και περπάτημα. Το τραµ μπορεί να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος µιας πολύ διαφορετικής Αθήνας, εκείνης που θα στοχεύει να κάνει τις κεντρικές της λεωφόρους φιλικές και υγιείς, µε φαρδιά πεζοδρόµια και µε νέες χρήσεις, µια Αθήνα µε λιγότερη ρύπανση και λιγότερο θόρυβο, μεγαλύτερη ανθρώπινη παρουσία, πιο ασφαλή και με πιο ήπιες και καλά οργανωμένες μετακινήσεις".
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ
Πάντως μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε αναμονή. Δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος με τον αγωγό του Ιλισού και την εξαγγελία για την αποκάλυψη του, είμαστε σε μία φάση που δεν έχει γίνει σαφές το τι θα γίνει, με τι κόστος και τι αντίκτυπο θα έχει στο δίκτυο του Τραμ που με μεγάλο κόπο ξαναμπήκε στην πρωτεύουσα πριν από 15 χρόνια. To βέβαιο είναι ότι θα κάνουμε πολύ καιρό για να ξαναδούμε ένα συρμό Τραμ να φτάνει στο Σύνταγμα και μέχρι τότε θα υπάρχει η αμφιβολία για το αν τελικά θα φτάσει και από που.
Πηγή: ypodomes.gr