Το σκόρδο, παρότι λόγω της έντονης μυρωδιάς του το αποφεύγουν πολλοί, έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. Παράλληλα όμως, διαθέτει κι άλλες ιδιότητες που πιθανόν δεν είναι τόσο γνωστές.
Καταπολεμά την ακμή
Λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του, το σκόρδο καταπολεμά την ακμή και τις ουλές, αλλά και την πρόωρη γήρανση.
Μπορείτε απλά να πάρετε ένα βολβό σκόρδου, να τον κόψετε και να τρίψετε την κομμένη πλευρά στο σημείο με την ακμή ή την ουλή, αρκετές φορές την ημέρα για να επιταχύνετε την επούλωσή της.Ένας άλλος τρόπος είναι να λιώσετε το σκόρδο και να το αναμίξετε με ίση ποσότητα ξίδι μήλου. Απλώστε την πάστα με βαμβάκι και αφήστε τη να στεγνώσει στο δέρμα.
Απολυμαίνει επιφάνειες
Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με απλό λευκό ξύδι και προσθέστε 5 ή 6 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Αφήστε το για περίπου μία ώρα και μετά ψεκάστε επιφάνειες που θέλετε να απολυμανθούν. Μη διστάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι ή αιθέριο έλαιο λεμονιού για να ενισχύσετε τις ιδιότητες καθαρισμού και να βελτιώσετε το άρωμα συνολικά.
Ανακουφίζει από τον βήχα
Το μέλι με σκόρδο είναι ένα εντυπωσιακά αποτελεσματικό σιρόπι για τον ξηρό βήχα.
Πώς θα το φτιάξετε:
- 3 ή 4 σκελίδες σκόρδου, θρυμματισμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (προαιρετικό)
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- Ανακατέψτε τα όλα μαζί, αφήστε τα 10 έως 15 λεπτά και στη συνέχεια πιείτε μια κουταλιά από το σιρόπι.
Χρησιμεύει ως φυτοφάρμακο
Ανακατέψετε μερικές λιωμένες σκελίδες σκόρδου σε 2 λίτρα νερό και περιμένετε για 8 έως 12 ώρες. Στραγγίστε καλά και, στη συνέχεια, προσθέστε το σαπούνι. Βάλτε το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε τα φυτά σας τα οποία έχουν κάμπιες, μυγάκια,γυμνοσάλιαγκες.