Για τη 41χρονη αστροναύτη Wang Yaping, όχι απλώς δεν υπάρχει «γυάλινη οροφή», αλλά το όριο δεν είναι ούτε ο ουρανός.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική γυναίκα που συμμετέχει σε κινεζική διαστημική αποστολή, που μόλις ξεκίνησε με τριμελές πλήρωμα, ωστόσο δεν έχει απελευθερωθεί ακόμα από τα σεξιστικά στερεότυπα που επικρατούν στη χώρα της.
Ενόψει της αποστολής της, τα εθνικά media δεν επικεντρώθηκαν στα επιτεύγματά της αλλά σε ερωτήσεις για τον γυναικείο οργανισμό σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, την έμμηνο ρύση και την 5χρονη κόρη που άφησε πίσω της (ενώ κανένας δεν ρώτησε τους δύο συναδέλφους της για τα δικά τους παιδιά).
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την εκτόξευση ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Διαστημικού Προγράμματος ονόματι Pang Zhihao σχολίασε στην κρατική τηλεόραση ότι «οι γυναίκες αστροναύτες ίσως νιώσουν καλύτερα αν βάλουν λίγο μέικαπ».
Λίγο πριν από την εκτόξευση ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Διαστημικού Προγράμματος ονόματι Pang Zhihao σχολίασε στην κρατική τηλεόραση ότι «οι γυναίκες αστροναύτες ίσως νιώσουν καλύτερα αν βάλουν λίγο μέικαπ».
Η αντιμετώπιση της Yaping είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο των New York Times. Από τα 25 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, που βρίσκεται στην εξουσία, μόνο μία είναι γυναίκα. Στον επαγγελματικό χώρο οι γυναίκες υφίστανται συχνά διακρίσεις, για παράδειγμα προσλαμβάνονται για την εξωτερική εμφάνισή τους ή απολύονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Με αφορμή τη Yaping η φεμινίστρια ακτιβίστρια Lu Pin σχολίασε πως «μια υπερδύναμη όπως η Κίνα δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες να ταξιδέψουν στο διάστημα. Αλλά από την άλλη λέει σε όλους ότι ακόμα και αν έχεις γίνει αστροναύτης, είσαι υποχρεωμένη να συνεχίζεις να παίζεις έναν παραδοσιακό γυναικείο ρόλο».
«Μια υπερδύναμη όπως η Κίνα δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες να ταξιδέψουν στο διάστημα. Αλλά από την άλλη λέει σε όλους ότι ακόμα και αν έχεις γίνει αστροναύτης, είσαι υποχρεωμένη να συνεχίζεις να παίζεις έναν παραδοσιακό γυναικείο ρόλο».
Στην πραγματικότητα η περίπτωση της Yaping είναι σπάνια. Ενώ η Σοβιετική Ένωση είχε στείλει ήδη την πρώτη γυναίκα στο Διάστημα το 1963, τη Valentina Tereshkova, η Κίνα ακολούθησε το παράδειγμά της μόλις πριν από μια δεκαετία.
Απτόητη πάντως η Yaping, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «για μένα, το να είμαι αστροναύτης δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά καριέρα που λατρεύω. Αυτή η αγάπη είναι αρκετή για να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια, ακόμα και να θυσιάσω τη ζωή μου».
«Για μένα, το να είμαι αστροναύτης δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά καριέρα που λατρεύω. Αυτή η αγάπη είναι αρκετή για να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια, ακόμα και να θυσιάσω τη ζωή μου»
Στη διάρκεια της αποστολής της έχει προγραμματιστεί και ένας διαστημικός περίπατος για την αστροναύτη, γεγονός ωστόσο που πυροδότησε δημόσιες διαφωνίες για το αν μια γυναίκα είναι σωματικά «ικανή» για ένα τόσο επίπονο καθήκον.
«Τα περισσότερα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν σκληρές δουλειές» σχολίασε κάποιος, ενδεικτικά, στα κινεζικά social media. Άλλοι έγραψαν ότι το καλύτερο θα ήταν να κόψει τα μαλλιά της προτού ξεκινήσει το ταξίδι της ή αναρωτιόνταν πώς θα λούζεται στο Διάστημα. Υπήρξαν πάντως και κάποιοι που σχολίασαν αρνητικά τα σεξιστικά στερεότυπα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη. «Είναι λες και οι γυναίκες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Αυτά τα πράγματα θολώνουν την αληθινή προσωπικότητα αυτής της ηρωίδας».