Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα αεροσκάφη του βυθού - Υποβρύχια ναυάγια στην Ελλάδα (φωτό)

Πολεμικά αεροσκάφη κάθε τύπου και χρήσης, βομβαρδιστικά, καταδιωκτικά, μεταγωγικά και υδροπλάνα, αποτελούν λίγα μόνο από τα υποβρύχια εκθέματα των ελληνικών βυθών, πολλά από τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα, σιωπηλοί μάρτυρες των μονομαχιών που εκτυλίχθηκαν στους ουρανούς της Ελλάδας. 

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο κατά το δεκαήμερο κατά το οποίο μαινόταν η Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα αεροσκάφη και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές. 

Επτά δεκαετίες αργότερα, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα επιχειρεί να συγκεντρώσει τα μέχρι στιγμής εντοπισμένα ιστορικά αεροναυάγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια αναλυτική παρουσίαση, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ιστορική τεκμηρίωση, η οποία αποκαλύπτει σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες δραματικές στιγμές των αεροσκαφών αυτών, πριν χαθούν κάτω από τα κύματα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Καρατζάς, ο οποίος επιμελείται την ιστοσελίδα aviationarchaeology.gr, την περίοδο από το 1939 μέχρι και το 1945 εκατοντάδες ήταν οι απώλειες αεροπλάνων που επιχειρούσαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων πολλά έχουν απολεσθεί στις ελληνικές θάλασσες. 

«Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ανάπτυξη της τεχνολογικής και βιομηχανικής αεροπορικής υποδομής ήταν από τις μεγαλύτερες που γνώρισε η αεροπορία.Το αεροσκάφος ήδη στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διεύρυνε τον ρόλο του. 

»Είχε επισημανθεί η σημασία του ως όπλου και ότι μελλοντικά θα αποτελούσε μια από τις κύριες συνιστώσες της αμυντικής αλλά και επιθετικής ισχύος μιας χώρας. Η τεκμηρίωση των αεροπορικών ναυαγίων του Β΄ Παγκοσμίου αποτελεί ανυπέρβλητο στοιχείο και μαρτυρία της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και καθένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας».

 

Tags
Back to top button