Το να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια ενώ οδηγούμε είναι μεγάλη απόλαυση – μέχρι να μας τη στερήσουν τα αυτόνομα οχήματα…
Όμως, δεν είναι όλα τα τραγούδια κατάλληλα για οδήγηση, από την άποψη της οδικής ασφάλειας.
Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε ο βρετανικός χρηματοδοτικός οργανισμός Moneybarn, αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των τραγουδιών που προτιμούν οι οδηγοί είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνα για την οδήγηση. Γενικά, η μουσική με ρυθμό πάνω από 120 BPM (beats ανά λεπτό) μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην οδήγηση, με αποτέλεσμα υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερες τροχαίες παραβάσεις.
«Αν δείτε ότι αποσπάται η προσοχή σας λόγω των τραγουδιών που ακούτε από το ραδιόφωνο ή το δικό σας playlist, ίσως είναι καιρός για αλλαγή», συμπεραίνει ο διευθυντής μάρκετινγκ της Moneybarn, Tim Schwarz, στην περίληψη της έρευνας.
Ποια είναι όμως τα πιο επικίνδυνα τραγούδια;
Η έρευνα της Moneybarn εξέτασε τα 96 πιο δημοφιλή τραγούδια στο Spotify και βρήκε ότι το American Idiot των Green Day είναι το πιο επικίνδυνο όλων για την οδήγηση. Ακολουθούν, το Party in the USA της Miley Cyrus, το Mr. Brightside των Killers, το Don’t Let Me Down των Chainsmokers και το Born to Run του Bruce Springsteen.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι κάτω από το 30% των δημοφιλέστερων τραγουδιών στο Spotify χαρακτηρίζονται «ασφαλή» για οδήγηση. Και οι παλιότεροι από εμάς θα ανακουφιστούν μαθαίνοντας ότι το Stairway to Heaven των Led Zeppelin είναι το «ασφαλέστερο» όλων, ακολουθούμενο από το Under The Bridge των Red Hot Chili Peppers.
Ιδού λοιπόν τα 5 πιο επικίνδυνα τραγούδια:
1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen
Και τα 5 ασφαλέστερα για την οδήγηση:
1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan - Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid
«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να διαπιστώνεις πως κάτι τόσο αθώο, όσο το να επιλέγεις ένα playlist για ταξίδι, μπορεί δυνητικά να έχει αρνητική επίδραση στον τρόπο που οδηγείς», προσθέτει ο Schwarz.
Η έρευνα της Moneybarn αποκαλύπτει επίσης ότι δεν είναι μόνο το τέμπο και η ενέργεια ενός τραγουδιού που μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση, αλλά (αναμενόμενα) και η ένταση του ήχου, που θεωρείται ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το χρόνο αντίδρασης του οδηγού.