Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σύγκρουση Κινέζων και Ρώσων-Επίσημος χάρτης δείχνει το νησί Μπολσόι Ουσουρίσκ ολοκληρωτικά στην Κίνα προκαλώντας οργή στο Κρεμλίνο

Μια νέα έκδοση ενός τυπικού χάρτη της Κίνας  που μόλις κυκλοφόρησε, έφερε κάποιες αλλαγές, για τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τους συμμάχους του στο Πεκίνο.

Με αυτήν την τελευταία εκδοχή των γεωγραφικών ορίων της χώρας, η Κίνα φαίνεται να διεκδικεί ένα τμήμα της ρωσικής επικράτειας, και για την ακρίβεια το νησί Μπολσόι Ουσουρίσκ.

Η ιδιοκτησία αυτού του νησιού αφορούσε μια πολύχρονη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, μέχρι που οι αξιώσεις επιλύθηκαν το 2005 με διχοτόμηση του.

Στον νέο χάρτη που κυκλοφόρησε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η περιοχή αυτή πλέον είναι εντελώς κινέζικη.

Ο νέος χάρτης έδειξε επίσης το μικρό νησί στη συμβολή των ποταμών Ussuri και Amur, ότι ευρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της κινεζικής επικράτειας, παρά το καθεστώς του υπό κοινή ιδιοκτησία με την Ρωσία,  μετά τη συνοριακή συμφωνία του 2008, όπως αναφέρει το 

Η ιδιοκτησία του νησιού Great Usuriski ή Heishazi στα κινέζικα ήταν αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μέχρι να επιλυθεί το 2005 όταν το νησί διχοτομήθηκε.

Όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ήταν πάντα μέρος του ρωσικού έθνους, έτσι και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του την ανάκτηση του χαμένου εδάφους για τη «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».

Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι μια μέρα θα φέρει την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν στο κινεζικό κράτος. Διεκδικεί επίσης μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου τα «ιστορικά δικαιώματα» του Πεκίνου προκαλούν σύγκρουση με τις Φιλιππίνες και άλλους γείτονες.

Τα τελευταία χρόνια, οι προηγούμενες παραχωρήσεις στη Ρωσία έχουν γίνει θέμα ενδιαφέροντος ορισμένων Κινέζων εθνικιστών, που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα πρέπει να επιστρέψει χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ, της μεγαλύτερης πόλης στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η κινεζική κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή στο θέμα αυτό, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της σχέσης μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας ως εναλλακτικού συνασπισμού στη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει γίνει πολύ εξαρτημένη από τις κινεζικές εξαγωγές και την ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εν μέσω διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, και αυτή η σχέση καθορίζει προς το παρόν την στάση της Μόσχας, η οποία θα αλλάξει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Tags
Back to top button